Reklama

Antyoksydanty wprost z ogrodu

Dlaczego świeże owoce są najcenniejsze?

Sezon na owoce w pełni. To najlepsza pora, by wzmocnić organizm, wzbogacając menu w aronię, porzeczki, maliny, czy jagody. Przypływ energii i ochrona przed nowotworami gwarantowane! Jeśli bowiem żyjesz w ciągłym pośpiechu i stresie, palisz papierosy (także biernie), mieszkasz w dużym mieście, to jesteś atakowana przez armię szkodliwych wolnych rodników. Te aktywne substancje zawieszone w dymie tytoniowym, spalinach mogą wyrządzić wiele szkód: niszczą zdrowe komórki, zwiększają ryzyko groźnych chorób, także nowotworów. 

Organizm potrafi się przed nimi bronić, ale potrzebuje wsparcia. Pomogą w tym kolorowe owoce, które natura wyposażyła w antyoksydanty. Są to witaminy (C, E,beta-karoten) oraz barwniki decydujące o kolorze owoców. Najwięcej przeciwutleniaczy mają kolorowe owoce: aronia, jagody, borówki, maliny, truskawki, porzeczki, czy czerwony agrest. By spełniły swoje zadanie, najlepiej jeść 1-2 szklanki świeżych owoców dziennie.

Reklama

Rekonwalescenci oraz ludzie stosujący dietę lekkostrawną powinni przecierać świeże owoce przez sito, by pozbyć się twardych części, np. pesteczek z malin czy truskawek. Świeże owoce są najzdrowsze na surowo, przyniesione wprost z ogrodu. Zawarte w nich prozdrowotne substancje, w tym antyoksydanty, źle znoszą długie przechowywanie. W wysokiej temperaturze, przechowywane w folii - szybko tracą swe właściwości.

Zawartość pewnych antyoksydantów zmniejsza się nawet o połowę już po wyciśnięciu soku (najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w skórce). Owoce można mrozić, po zebraniu wystarczy przełożyć je do małego pudełka i wstawić do zamrażarki. Malin nie płuczemy, pozostałe można wcześniej umyć i osuszyć.

Aronia

To jeden z najzdrowszych owoców świata. Zawiera wit. C, E, B2, B9,PP i przeciwutleniacze. Część z nich to barwniki, które pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Wzmacniają działanie leków na nadciśnienie, miażdżycę i choroby układu krążenia. Najzdrowsze są surowe, ze skórką. Można z nich wycisnąć sok, zrobić dżem, nalewkę.

Maliny

Prócz wit. C dadzą nam salicylany (działaniem przypominają aspirynę). Ponadto dostarczą wit. B1, B2, B6 i kwas foliowy. Kolor zawdzięczają antocyjanom, które wzmacniają odporność, chronią skórę i opóźniają starzenie.

Borówki

Mają sporo antocyjanów wpływających korzystnie na naczynia krwionośne odżywiające siatkówkę oka, przyspieszają regenerację zawartego w niej barwnika odpowiedzialnego za widzenie po zmroku. Borówki wyróżnia zawartość fitoestrogenów, wpływających na poziom cholesterolu. Dostarczą kwas foliowy chroniący płód przed wadami rozwojowymi.

Czarne porzeczki

Są przebogatym źródeł wit. C. Owoce zawierają także rutynę uszczelniającą naczynia krwionośne oraz bakteriobójcze fitoncydy. Dlatego owoce czarnej porzeczki to doskonały lek na osłabienie odporności oraz infekcje wirusowe i bakteryjne.

Jagody

Zawierają garbniki, antocyjany, witaminy (C, z grupy B) oraz beta-karoten. Działają przeciwzapalnie na jelita (surowe jedz przy zaparciach, suszone - przy biegunce). Hamują krwawienia z naczyń włosowatych, łagodzą bóle brzucha, nudności. Dobrze wpływają na układ krążenia, rozszerzają naczynia wieńcowe i uszczelniają ściany naczyń włosowatych.

28/2016 Świat i Ludzie

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy