Przejdź na stronę główną Interia.pl

7 powodów, dla których warto jeść banany

Jest ich co najmniej 70 rodzajów. Statystyczny Polak zjada ich w ciągu roku 7 kilogramów. To bardzo dobrze, bo banany są bogate w składniki mineralne i witaminy. Najlepiej jeść je, gdy są w pełni dojrzałe i mają plamki, a po zjedzeniu nie wyrzucać skórki. Ona też potrafi zdziałać cuda!

Działa antyrakowo

Reklama

Brązowy, dojrzały banan, odstrasza wiele osób. Jednak to właśnie on jest najlepszy dla zdrowia i zawiera w sobie najwięcej drogocennych składników. Co więcej, im dojrzalszy owoc, tym więcej w nim substancji, która skutecznie komórki rakowe.

Banan zamiast kawy

Mimo, że banan zawiera w sobie dużo kalorii, to właśnie dzięki węglowodanom tak skutecznie pobudza do życia. Dostarcza mnóstwo energii, dlatego gdy nie ma się czasu na przygotowanie śniadanie, warto go zjeść, by mieć siłę na resztę dnia.

Przeciwdziała anemii

Wszystko dzięki żelazu, które zawiera. Banany stymulują produkcję hemoglobiny

Poprawia koncentrację

Te żółte owoce są bogate w witaminy z grupy B, które poprawiają koncentrację. Docenią to nie tylko studenci, ale także osoby, które mają problemy ze stresem.

Wygładza zmarszczki

Banan to najtańszy krem przeciwzmarszczkowy. I to w pełni ekologiczny! Jest bogaty w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. To one są odpowiedzialne za przyspieszanie procesów starzenia. Banany pomagają zachować gładką i młodą cerę.  

Poprawia humor

Czekolada potrafi poprawić nastrój, jednak jest bardzo kaloryczna. Można ją zatem zastąpić bananem. Owoc ten pomaga w produkcji serotoniny - tzw. hormonu szczęścia, który jest odpowiedzialny za dobry nastrój.  

Skórka wybieli i pomoże na kurzajki

Po zjedzeniu banana warto zachować jego skórkę. Pomaga ona w wybielaniu zębów, będąc naturalną alternatywą dla drogich zabiegów u stomatologa. W skórce banana zawarte są duże ilości wapnia, witaminy D i potasu. To właśnie ten ostatni jest kluczowy w procesie wybielania. Warto wybierać dojrzałe banany, bo to ich skórka zawiera najwięcej minerałów. Zęby najpierw myjemy szczoteczką i pastą, a następnie nacieramy je wnętrzem skórki przez minimum 2 minuty, dłużej jeśli mamy problemy z kamieniem. Dzięki naturalnym składnikom nie musimy obawiać się skutków ubocznych i tego, że proces będzie trwać za długo. Efektów nie możemy oczekiwać od pierwszego użycia. Ważna jest systematyczność i regularność stosowania tej metody. Zęby powinniśmy nacierać dwa razy dziennie co najmniej przez kilkanaście dni. 

Skórka banana pomaga też w nabłyszczaniu skórzanego obuwia. Działa jak naturalna pasta do butów. Wystarczy wstępnie oczyszczone buty natrzeć wewnętrzną częścią, a na koniec wypolerować ściereczką lub szczotką do uzyskania błysku.

Gdy dokucza nam uczucie swędzenia po ukąszeniu komarów lub zmagamy się z kurzajkami, skórka od banana też może nam pomóc. Przykładamy ją wewnętrzną stroną na bolesne miejsca i trzymamy kilka minut. 

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje