Reklama

5 sprawdzonych metod na to, jak wzmocnić serce

Naturalne sposoby, które poprawią twoje zdrowie.

1. Aktywność fizyczna i właściwa dieta

 Ruch ma zbawienny wpływ na układ krążenia - zmniejsza cholesterol oraz wzmacnia mięsień sercowy. Wskazany jest wysiłek na świeżym powietrzu  - jazda na rowerze, nordic walking. Jeżeli leczysz się na serce, spytaj lekarza, czy i jak ćwiczyć.
Najpierw zawsze zmierz ciśnienie - zrezygnuj, jeśli jego poziom przekracza 140/90 mmHg. Dlaczego? Aktywność prowadzi do obniżenia  ciśnienia, ale doraźnie je podnosi.

Ważne, co masz na talerzu

Przyjazna sercu jest dieta śródziemnomorska. Jedz dużo warzyw, chude mięso i nabiał, produkty pełnoziarniste. Ogranicz tłuszcze zwierzęce na rzecz roślinnych - olej rzepakowy, oliwa. Wskazane są tłuste ryby i orzechy. Zrezygnuj z dań smażonych. Wybierz gotowanie na parze czy duszenie.

Reklama

2. Dzika róża i babka płesznik

 Dzika róża to skarbnica witaminy C,  a ona wpływa na podniesienie dobrej frakcji cholesterolu, reguluje ciśnienie i zapobiega chorobie niedokrwiennej serca.

Przygotuj konfiturę - wrzuć do garnka 1 kg owoców, zalej szklanką miodu i 2/3 szklanki wody. Gdy owoce zaczną się rozpadać, odstaw na noc. Nazajutrz zagotuj i przełóż do słoików. Pasteryzuj. Zjadaj po 2 łyżki dziennie.

Dobroczynne ziarenka

Napar z babki płesznik, za sprawą dużej ilości błonnika, po 8 tygodniach obniża poziom cholesterolu o 15%. Dwie łyżeczki nasion zalej szklanką gorącej wody, parz 10 minut. Pij  2 razy dziennie. Błonnik (jego dobrym źródłem jest też siemię lniane, kasza gryczana, otręby) utrudnia przenikanie cholesterolu z jelit do krwi. 

3. Kiełki kukurydziane i fasola

Zawierają fitosterole, które dbają o serce i układ krążenia, a także witaminy z grupy B, D i E oraz potas, fosfor, magnez, selen i żelazo. Te składniki chronią przed zaburzeniami pracy serca, warto więc wprowadzić kiełki kukurydzy do diety.

Warzywa strączkowe

Dobrym źródłem fitosteroli roślinnych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, są też warzywa strączkowe (fasola, groch, soczewica). Ich jedzenie zapobiega odkładaniu się płytki miażdżycowej i przywieraniu jej do ścianek naczyń, a tym samym przeciwdziała chorobom układu krążenia.

4. Owoce jarzębiny i głogu

 Przygotuj konfiturę wzmacniającą serce - 1/2 kilograma jarzębiny włóż na 2 dni do lodówki. Następnie wrzuć do garnka i dodaj 3/4 szklanki płynnej melasy. Gotuj 20 minut na małym ogniu, wstrząśnij, ponownie gotuj 20 minut. Wrzącą konfiturę wkładaj do słoiczków, a potem dodawaj po łyżeczce do herbaty. 

By ustabilizować tętno 

Głóg przyspiesza przepływ krwi do serca i zapobiega arytmii. Dwie łyżeczki suszonych kwiatów zalej szklanką letniej przegotowanej wody. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż się zagotuje, i zostaw jeszcze na 3 minuty. Przecedź i przestudź. Pij 2 razy dziennie, rano po wstaniu z łóżka i na godzinę przed snem. Kuracja powinna trwać 10 tygodni.

5. Czarne jagody i morele

 Codziennie zjadaj 1/3 szklanki jagód, ponieważ kryją w sobie wiele ważnych składników: flawonoidy, selen, cynk, miedź, mangan oraz witaminy C, A, PP  i z grupy B. Zapobiegają one miażdżycy oraz starzeniu się i twardnieniu ścianek naczyń. 

Wystarczą trzy dziennie

Morele zawierają beta-karoten, który chroni przed działaniem wolnych rodników, oraz witaminy C, PP i z grupy B, żelazo, wapń, fosfor i potas, które normują ciśnienie krwi. Staraj się jeść 3 morele dziennie - mogą być suszone albo świeże.


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy