5 sposobów na szybkie pokonanie anemii
Zmęczenie, duszności, częste migreny i zawroty głowy to najczęstsze objawy anemii.
Warzywa te są bogate w kwas foliowy i witaminę B12, które są niezbędne w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Jak najczęściej jedz buraczane surówki i zupy. Między posiłkami możesz również napić się soku świeżo wyciśniętego z buraków.
Dwie łyżeczki suszonych liści pokrzywy rozdrobnij i zalej szklanką wrzątku. Napar zostaw na kwadrans, a następnie odcedź i wypij w całości. Każdego dnia należy przyjmować dwie porcje naparu. Dwutygodniowa kuracja wzmocni organizm i poprawi wyniki badań krwi.
Suszone morele są bogate w witaminy A i C i żelazo. Substancje te szybko zwiększają produkcję czerwonych krwinek. Morele możesz przegryzać między posiłkami albo dodać je do płatków śniadaniowych lub ulubionego jogurtu.
Wrzuć do garnka kilogram owoców czarnego bzu, pół kilograma cukru i wlej szklankę wody. Całość gotuj na małym ogniu przez dwadzieścia minut. Po tym czasie płyn przelej do słoików i mocno dokręć wieczka. Pij trzy razy dziennie po łyżce syropu.
Przynajmniej raz dziennie jedz potrawę zawierającą mięso. Sięgaj też po bogate w żelazo zielone warzywa: brokuły, sałatę, szpinak, seler naciowy i natkę pietruszki. Unikaj natomiast kawy, herbaty i alkoholu