Przejdź na stronę główną Interia.pl

Aspartam: Bezpieczny słodzik zamiast cukrów

Słodziki są powszechnie stosowane w wielu produktach spożywczych zamiast cukru. Można je znaleźć chociażby w napojach, gumach do żucia czy w żywności niskokalorycznej. Są substancjami, które mają przede wszystkim słodzić i zastępować niezdrowy dla organizmu cukier.


Słodziki mogą być stosowane nie tylko przez diabetyków, ale także przez osoby dbające o linię.

Sztuczny środek słodzący

Reklama

Chociaż na rynku można zetknąć się z wieloma różnymi słodzikami, takimi jak acesulfam K, sorbitol czy ksylitol, to jednym z najczęściej stosowanych przez producentów jest organiczny związek chemiczny nazywany aspartamem. Został on wynaleziony w 1965 roku przez Jamesa M. Schlattera, a jego słodycz została odkryta zupełnie przez przypadek. Szybko się okazało, że związek ten charakteryzuje się kilkusetkrotnie większą siłą słodzącą od klasycznego cukru i już niewielka jego ilość pozwala uzyskać pożądany słodki smak.

Dzisiaj ten sztuczny słodzik dodawany jest już nie tylko do żywności, ale także do produktów farmaceutycznych, na przykład do musujących tabletek witaminowych. Związek ten jest substancją syntetyczną oraz niezawierającą kalorii.

Dla kogo sztuczny słodzik?

Produkty ze sztucznym słodzikiem są szczególnie popularne wśród diabetyków, czyli osób, które w związku z cukrzycą muszą zmniejszyć spożycie cukru. Jak się jednak okazuje, ta substancja słodząca może być stosowana również przez wiele innych osób. Z tego względu, iż słodzik ten nie wykazuje działania próchnicotwórczego (w przeciwieństwie do tradycyjnego białego cukru) może być przyjmowany nawet przez osoby dbające o piękny uśmiech.

Kto nie powinien stosować aspartamu?

Chociaż produkty z aspartamem są uważane za bezpieczne dla zdrowia i słodzik ten może stanowić świetną alternatywę dla niezdrowego cukru, to jednak istnieją pewne przeciwwskazania do jego stosowania. Przede wszystkim aspartam nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz osoby chorujące na fenyloketonurię, ponieważ słodzik ten zawiera w swoim składzie fenyloalaninę.

Substancja słodząca nazywana aspartamem to doskonały sposób na wyeliminowanie z diety cukru. Artykuły z aspartamem są całkowicie bezpieczne zarówno dla osób dorosłych, jak i dla dzieci - pod warunkiem oczywiście, że słodzik ten jest spożywany w rozsądnych ilościach.

 

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy