Przejdź na stronę główną Interia.pl
Usprawnij sztywne stawy

Co jeść, by stawy nie bolały?

​Problemy ze stawami pojawiają się często z wiekiem, gdy m.in. zmniejsza się produkcja mazi stawowej. Przyczyną jest gorsze ukrwienie i dotlenienie tkanek, a co za tym idzie - gorsze ich odżywianie.

A gdy brakuje mazi, kości stawu trą o siebie wywołując stany zapalne i ból. Z czasem tworzą się ostrogi, przestrzeń stawowa zmniejsza się, stawy sztywnieją.

Reklama

Jak temu zaradzić? Unikaj przeciążania stawów dźwiganiem zakupów, sprzątaniem na kolanach, schylaniem się przy prostych nogach, wielogodzinnym trwaniem w jednej pozycji (prasowanie, lepienie pierogów, siedzenie). Codziennie gimnastykuj się i wzmacniaj mięśnie i ścięgna. To bardzo ważne przy bólach i chorobach stawów. Lepsze ich ukrwienie i dotlenienie korzystnie wpływa na produkcję mazi, tkanki chrzęstnej i ruchomość stawów.

Ważna jest także dieta.

Herbata imbirowa


Przeciwzapalne działanie imbiru znane jest od stuleci. Świeżo starty korzeń imbiru dodany do zup, sałatek lub w postaci naparu pomaga uporać się z przeziębieniem, katarem, bólem gardła, ale także zmniejszy stan zapalny stawów. Podobne działanie mają związki siarki zawarte w czosnku i cebuli. Te warzywa jedz codziennie - korzystnie wpływają na kondycję twoich stawów.

Orzech włoski


Aby zmniejszyć stan zapalny stawów organizm potrzebuje antyoksydantów. Jednym z najsilniejszych jest witamina E, którą zapewnisz organizmowi jedząc orzechy. Jej doskonałym źródłem jest także olej lniany, który dostarczy nam cennego kwasu oleinowego. Źródłem witaminy E oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 są także nasiona lnu, czyli siemię lniane.

Tłuste ryby, skorupiaki

Skorupiaki, jak: kraby, krewetki, małże, raki oraz tłuste ryby: łosoś, makrela, śledź, sardynki, szprotki, są ważne w diecie każdego, kto cierpi na bóle i stany zapalne stawów. Są one źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D. Są nam konieczne do budowy chrząstki, kości, a także wchłaniania wapnia z pożywienia.

Cytrusy

By ścięgna i stawy były elastyczne i sprawne, potrzebne są witaminy oraz flawonoidy. Znajdziesz je w truskawkach, cytrusach, porzeczkach, owocach dzikiej róży, żurawinie. Dadzą organizmowi m.in. witaminę C oraz beta-karoten, które są konieczne do produkcji kolagenu odpowiadającego za regenerację i odbudowę chrząstek, stawów i ścięgien.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje