Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sposoby na zaparcia

O zaparciach mówimy, gdy wypróżniamy się rzadziej, niż trzy razy w tygodniu, a stolec oddawany jest z trudem. Często występuje też poczucie niepełnego wypróżnienia. Przyczyny są różne.

Zaparcia często dotyczą osób starszych. Mogą towarzyszyć przewlekłym chorobom, np. chorobie Parkinsona, schorzeniom jelit, zaburzeniom hormonalnym. Mogą też być konsekwencją przyjmowania leków, np. na nadciśnienie, czy antydepresyjnych. Często zaparcia spowodowane są siedzącym trybem życia, słabą przemianą materii i złą dietą.

Kasze i warzywa

Reklama

Dietetycy podkreślają, że osoby cierpiące na zaparcia jedzą za dużo mięsa, białego pieczywa, słodyczy oraz tłustych, smażonych, ciężkostrawnych potraw. Natomiast zdecydowanie za mało jest w ich diecie błonnika, zwłaszcza rozpuszczalnego w wodzie. Jest on ważny, ponieważ w naturalny sposób pobudza pracę jelit. Najlepsze jego źródło to warzywa, owoce, kasze (jaglana, gryczana, pęczak), pieczywo razowe, pełnoziarniste.

Najbogatsze w błonnik są warzywa w postaci surowej oraz zielonolistne (np. sałata, szpinak) oraz nasiona roślin strączkowych (np. groch, fasola, soczewica). Warzyw należy jeść co najmniej pół kilograma dziennie - najlepiej dodawać je do każdego posiłku.

Z owoców sporo błonnika zawierają czarne i czerwone porzeczki, maliny, żurawina i śliwki oraz jabłka.

Otręby

Za bogate źródło błonnika uważne są też otręby. Jednak z ich ilością nie można przesadzać. Otręby zawierają głównie błonnik nierozpuszczalny w wodzie, tzn. wchłania on wodę, powiększa masę stolca, ale nie ułatwia jego przesuwania się przez jelito. Dlatego otrąb należy spożywać nie więcej niż 3 łyżki dziennie.

Zaparciom sprzyjają też nieregularne posiłki. Najlepiej jadać 4-5 razy dziennie o stałych porach, mniejsze porcje. Należy jeść powoli, starannie przeżuwając każdy kęs, bo źle pogryzione kawałki są gorzej trawione i więcej pokarmu zalega w jelitach.

Woda

Przy zaparciach powinniśmy też wypijać co najmniej 2 litry wody dziennie. Jest niezbędna do prawidłowego trawienia. Najkorzystniej pić wodę mineralną, niegazowaną przez cały dzień, a zwłaszcza przed posiłkami. Można też przeprowadzić kurację z wody. Każdego ranka na pusty żołądek należy wypić w ciągu 30 minut 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody o temp. 38-39°C.

Wypróżnienie następuje zwykle po kilku godzinach. Inne napoje oprócz wody, które pomagają przy zaparciach, to soki owocowe i warzywne (zwłaszcza naturalnie mętne mające cząstki miąższu), kefir, zsiadłe mleko, jogurt niesłodzony z żywymi kulturami bakterii.

Przy tej dolegliwości należy unikać napojów gazowanych, mocnej kawy i mocnej herbaty, kakao oraz wysokoprocentowych trunków.

Uwaga! Alkohol wpływa niekorzystnie na pracę jelit. Możemy zażywać też roślinne środki przeczyszczające dostępne w aptekach bez recepty, ale nie stosujmy ich dłużej niż 2 tygodnie. Pijmy wtedy dużo wody mineralnej.

26/2014 Rewia

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?



Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje