Przejdź na stronę główną Interia.pl
Marchewka - samo zdrowie

Właściwości warzyw - marchewka

Marchew jest warzywem powszechnie dostępnym i tanim. Znana jest ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych.

To pomarańczowe warzywo zawiera dużą ilość witamin i mikroelementów. Jej najcenniejszym składnikiem jest beta karoten, czyli prowitamina A. Wystarczy 10 dag marchewki, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Ponadto ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK.

Na czym polega fenomen marchwi?

Reklama

Dostarcza ważnych związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, magnez, jod, potas. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu, odpiera ataki bakterii i wirusów, poprawia wzrok, chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. 

Duża zawartość błonnika w marchewce pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Niewiele osób wie, że  marchewka obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca i nowotworom.

Spożywana na surowo zachowuje najwięcej wartości, jednak wtedy jest też ciężkostrawna. Ugotowana traci część swoich wartości odżywczych, ale staje się lekkostrawna, dzięki czemu mogą ją jeść nawet malutkie dzieci.

Naturalny kosmetyk

Picie soku z marchwi bardzo korzystnie wpływa na stan naszej skóry i jej kolor. Pobudza metabolizm i spowalnia proces starzenia. Pozwala zmniejszyć przebarwienia skóry, wchodzi w skład wielu kosmetyków pielęgnujących opaleniznę. Pomarańczowa maseczka z korzenia poprawia elastyczność skóry i sprawia, że staje się ona miękka i gładka.


Dowiedz się więcej na temat: marchewka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje