Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dieta dla uczulonych na salicylany

Masz alergię na kwas acetylosalicylowy? Uważaj nie tylko na leki, ale również na dietę, bo wiele pokarmów zawiera salicylany.

Po posiłku mogą więc nagle pojawić się wypryski, katar, obrzęk, a nawet wstrząs anafilaktyczny. By ocenić stopień uczulenia, przez 2 tygodnie jedz żywność bez salicylanów, po czym przez 3 dni stopniowo je wprowadzaj.

Reklama

Jeśli objawy alergii powrócą, należy na stałe wykluczyć z diety produkty uczulające.

Bezpieczna żywność

Bez obaw jedz ziemniaki, kapustę, cebulę, seler, dania z fasoli, soczewicy, soi, a także sałatę lodową i rzepę. Z owoców zalecane są banany, gruszki, limonki.

Jakie przyprawy?

Unikaj goździków, curry, garam masali, mięty, tymianku i rozmarynu, papryczki chili. Dania przyprawiaj oregano, majerankiem, bazylią i kolendrą.

Napoje na celowniku

Niewskazane są herbata czarna, zielona, mięta i kawa. Bez obaw pij mleko, kakao, wodę, rumianek, słabą herbatkę z dzikiej róży, a z alkoholi - białe wino.

Twój jadłospis

Śniadanie: bułeczka z białym serem i szczypiorkiem; banan.

Obiad: kalafior z makaronem razowym pod beszamelem.

Kolacja: naleśnik z dżemem gruszkowym.

35/2014 Na Żywo

Na Żywo

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje