Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cykoria - właściwości zdrowotne

Mimo, iż to warzywo nie jest zbyt popularne w naszym kraju to ma w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Jakich? Przeczytajcie.

Cykoria i dieta

Cykoria zawiera w sobie wiele witamin między innymi A, B, B1, B2, C, E, K oraz jest źródłem wielu minerałów takich jak wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez, cynk, mangan, karoten, kwas foliowy, błonnik, białko, węglowodany, kwas szczawiowy i nikotynowy i jest przede wszystkim niskokaloryczna - jedna główka cykorii ma około 20-30 kcal. Dlatego szczególnie polecana jest dla osób, które są na diecie oraz dbają o linię, ponieważ ma bardzo dużo wartości odżywczych i nie jest tucząca.

Reklama

Cykoria pobudza apetyt, a także poprawia trawienie i stymuluje wydzielanie żółci. Dla osób zmagających się z cholesterolem również korzystnie wpływa, ponieważ obniża cholesterol i reguluje poziom cukru we krwi, przyszłe mamy także są zachęcane to wzbogacenia diety o cykorię gdyż zwiększa ona wydzielanie mleka.

Poprawia urodę dzięki zawartości beta-karotenu oraz witaminy A, która odmładza skórę, pozytywnie wpływa także na włosy i paznokcie. Kolejną zaletą cykorii jest walka ze wzdęciami, jeżeli nie możesz się z nimi uporać powinnaś zjeść potrawę z dodatkiem cykorii, na pewno pomoże. Warto jeszcze dodać, że cykoria jest dobrym przeciwnikiem przeziębień, pomaga zwalczyć infekcje i wzmacniać nasz układ odpornościowy, chroni przed rozwojem komórek nowotworowych.

Jak widać cykoria ma wiele zalet dlaczego więc mielibyśmy jej nie jeść. Pomaga za równo zdrowiu jak i urodzie. Nie jest ona spopularyzowana w Polsce, ale może w końcu czas to zmienić skoro jest lekiem na prawie wszystkie dolegliwości. Można ją dostać w sklepach w okresie jesienno - letnim i należy dokładnie sprawdzać czy jest świeża, dobra rada wybieraj mniejsze główki, ponieważ są bardziej soczyste.

Surowa czy duszona?

Bardzo dobrze sprawdza się jako surowa jak i duszona. Surową można dodać do różnych sałatek i surówek, wystarczy dodać ulubione składniki oraz sos i mamy gotową przystawkę. Natomiast duszona sprawdza się genialnie w połączeniu z mięsem lub warzywami. Wszystko zależy od gustu i smaku.

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Dowiedz się więcej na temat: cykoria

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje