Chrup surową lub zapiekaj, a schudniesz i poprawisz metabolizm. Włosi to wiedzą

Lekko gorzkawa, bardzo chrupiąca i świetnie nadająca się do przyrządzania na ciepło - cykoria to ulubione zimowe warzywo Włochów. Południowcy dodają ją teraz do sałatek, kanapek, risotto i pizzy, albo zapiekają ją solo pod beszamelem. I mimo, że nie jedzą ani mało ani lekko, cieszą się świetnym zdrowiem i figurą. Cykoria jest bowiem jednym z najzdrowszych warzyw. W Polsce nie jest zbyt popularna, a szkoda, bo ma wiele cennych witamin i mikroelementów, które wspierają metabolizm i wymiatają toksyny. Jakich konkretnie właściwości szukać w cykorii i jak ją przyrządzić? Przeczytajcie.

Dlaczego warto jeść cykorię?

Zimą, w grudniu, styczniu i lutym, cykoria jest najsmaczniejsza i najbardziej bogata w wartości odżywcze. Warto z niej przyrządzać sałatki, dodawać do zapiekanek, makaronów i mięs, zwłaszcza, że o tej porze roku trudno o inne tak wartościowe warzywo. 

Oprócz białej odmiany cykorii, dostępna jest też bardziej dekoracyjna cykoria radicchio, o bordowo-białych liściach przypominających czerwoną kapustę. W smaku obie cykorie są do siebie podobne.

Cykorię śmiało mogą jeść osoby z nadwagą, bo nie tylko ma bardzo mało kalorii, co jeszcze - pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Powinni jeść ją także diabetycy, anemicy i sercowcy. Dlaczego? 

Reklama

Cykoria - co zawiera?

Cykoria zawiera wiele witamin między innymi witaminę A, B, B1, B2, C, E, K oraz jest źródłem wielu minerałów takich jak wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez, cynk, mangan, karoten, kwas foliowy, błonnik, białko, węglowodany, kwas szczawiowy i nikotynowy. 

Za lekko gorzki smak cykorii odpowiadają zawarte w niej inulina oraz intybina. To substancje regulujące pracę jelit, stymulujące rozwój dobroczynnych bakterii, pobudzające wydzielanie soków żołądkowych i żółci.

Cykoria jest też bogatym źródłem antyoksydantów - związków chemicznych, które wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. 

Cykoria - właściwości zdrowotne. Na co pomaga cykoria?

Cykoria pobudza apetyt, a także poprawia trawienie i stymuluje wydzielanie żółci. Cykoria popita dużą ilością wody tworzy w jelitach galaretowatą substancję, wypełniającą żołądek i zapobiegającą uczuciu głodu. Zapobiega też wzdęciom i zaparciom.

Dla osób zmagających się z cholesterolem również korzystnie wpływa, ponieważ obniża cholesterol i reguluje poziom cukru we krwi. Do wzbogacenia diety o cykorię zachęcane są przyszłe mamy gdyż poprawia laktację. 

Kolejną zaletą cykorii jest walka ze wzdęciami, jeżeli nie możesz się z nimi uporać powinnaś zjeść potrawę z dodatkiem cykorii, na pewno pomoże. Warto jeszcze dodać, że cykoria jest dobrym przeciwnikiem przeziębień, pomaga zwalczyć infekcje i wzmacniać układ odpornościowy, chroni przed rozwojem komórek nowotworowych.

Cykoria - dla skóry i figury

Poprawia urodę dzięki zawartości beta-karotenu oraz witaminy A, która odmładza skórę, pozytywnie wpływa także na włosy i paznokcie. Regularne spożywanie cykorii zapewnia też smukłą sylwetkę, dzięki wspomnianym już właściwościom pobudzającym trawienie - to warzywo wspiera odchudzanie. 

Cykoria jest niskokaloryczna - jedna główka cykorii ma około 20-30 kcal. Dlatego szczególnie polecana jest dla osób, które są na diecie oraz dbają o linię, ponieważ ma bardzo dużo wartości odżywczych i nie jest tucząca. Cykoria ma też bardzo niski indeks glikemiczny (zaledwie 12), oznacza to, że po jej spożyciu nie rośnie gwałtownie poziom cukru we krwi, więc cykorię mogą jeść osoby na diecie IG, z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.

Jak jeść i z czym łączyć cykorię?

Cykoria świetnie smakuje zarówno surowa jak i duszona. Surową można dodać do surówek,  np. pokroić drobno z porem i jabłkiem, lub do sałatek będących samodzielnym daniem. Popularnym połączniem są listki cykorii, ser pleśniowy, gruszka, cebula czarowna i orzechy włoskie. Co na wierzchu? Wystarczy oliwa, nieco soku z cytryny i świeżo mielony pieprz. 

Cykoria duszona w całości sprawdza się genialnie w połączeniu z mięsem lub warzywami. Jeśli polejesz ją beszamelem i zapieczesz w piekarniku - otrzymasz wyrafinowane danie, doskonałe np. do ryb

Kupując cykorię sprawdzaj, czy jest świeża. Dobrą praktyką jest wybieranie mniejszych główek, ponieważ są bardziej soczyste i słodsze. 

CZYTAJ TAKŻE:

6 zdrowych sposobów na przyspieszenie metabolizmu

Zamiennik mięsa wolny od cholesterolu. Dobrze wpływa na wątrobę i żołądek

Dieta z niskim indeksem glikemicznym? Jedz tak, a schudniesz 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: cykoria wpływ na zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL