Przejdź na stronę główną Interia.pl

10 prawd i mitów na temat cukrzycy

Warto wiedzieć jak najwięcej o tej groźnej chorobie.

Cukrzyca typu 2 jest uznawana za chorobę cywilizacyjną, ponieważ choruje na nią coraz więcej osób. Ta postać choroby stanowi ok. 90 proc. wszystkich przypadków cukrzycy. Ponad jedna czwarta Polaków może być zagrożona tym schorzeniem.

Reklama

Wielu zaś cierpi na tzw. stan przedcukrzycowy. Na cukrzycę typu 2 (tzw. insulinoniezależną) najczęściej zapadają osoby dorosłe po 45. roku życia. Narażone są zwłaszcza te, które prowadzą niezdrowy styl życia: jedzą zbyt kaloryczne posiłki (dużo czerwonego mięsa, białe pieczywo, mało owoców oraz warzyw), prowadzą siedzący tryb życia, mało się ruszają, palą papierosy.

Ponieważ cukrzycą typu 2 może być zagrożony każdy, warto o niej wiedzieć jak najwięcej: jak jej uniknąć, jak rozpoznać i jak prawidłowo leczyć, a także, co jest prawdą, a co mitem.

1. Chorzy na cukrzycę zawsze w końcu muszą korzystać z zastrzyków z insuliny. Prawda

Po wielu latach stosowania tabletek, następuje tzw. wtórna nieskuteczność na doustne leki przeciwcukrzycowe. Przestają one wystarczać, aby obniżyć skutecznie poziom glukozy. Mogą także powodować dokuczliwe skutki uboczne. Wtedy potrzebna jest insulina. Trzeba jednak pamiętać, że dzieje się tak dopiero po wielu latach leczenia.

Nowoczesne leki, tzw. inkretynowe, są bardzo skuteczne, bo zwiększają wydzielanie insuliny przez trzustkę, ale tylko wtedy, gdy w organizmie jej brakuje. Dzięki temu nie ma ryzyka, że poziom cukru we krwi gwałtownie spadnie.

Poprawiają także spalanie glukozy, co umożliwia pacjentom utrzymanie wagi, a nawet schudnięcie, co dodatkowo opóźnia moment rozpoczęcia leczenia insuliną. Diabetolodzy podkreślają także, że dzięki nowoczesnym tzw. długo działającym analogom insulin ludzkich, podawanie insuliny nie jest tak uciążliwe jak do tej pory.

2. Cukrzyca w bardzo wczesnym stadium może się cofnąć, gdy schudniemy. Prawda


Aby schudnąć, konieczne jest przede wszystkim przestrzeganie odpowiedniej, niskokalorycznej i zbilansowanej diety. Pomaga ona także ustabilizować poziom cukru, a więc leczyć cukrzycę. Trzeba jednak pamiętać, że nie dotyczy to osób, u których choroba jest bardzo zaawansowana, lecz tych, u których stwierdzono stan przedcukrzycowy lub insulinooporność.

Gdy schudną, komórki znów zaczynają prawidłowo reagować na insulinę, dlatego poziom cukru się normalizuje. Nadwaga i otyłość to poważne czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy. Aby utrzymać prawidłową wagę, należy jeść 5 małych posiłków dziennie i ćwiczyć choć 3 razy w tygodniu.

3. Owoce są bezpieczne dla diabetyka. Może jeść je bez ograniczeń. Mit

Większość owoców zawiera bardzo dużo węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi, nie są więc wskazane w nadmiarze. Owoce, które są zalecane diabetykom (oczywiście w rozsądnych ilościach), to np. brzoskwinie, pomarańcze, grejpfruty, arbuzy, melony, truskawki, wiśnie, awokado. Lepiej ograniczyć banany, czarne porzeczki, śliwki, renklody, winogrona, owoce suszone.

4. Kłopoty ze wzrokiem mogą być objawem cukrzycy. Prawda

Cukrzyca typu 2 może przez wiele lat rozwijać się w ukryciu, nie powodując żadnych niepokojących objawów. Symptomy mogą być lekceważone, jak np. pogorszenie wzroku. Nadmiar cukru we krwi może prowadzić do retinopatii cukrzycowej, czyli uszkodzenia siatkówki. To powoduje, że chory gorzej widzi.

Cukrzyca przyśpiesza również rozwój zaćmy, czyli zmętnienie soczewki. Z tego właśnie powodu warto regularnie odwiedzać okulistę i kontrolować wzrok. Okulista podczas badania dna oka może wcześnie wykryć zmiany w naczyniach spowodowane cukrzycą i skierować nas do specjalisty.

5. Diabetycy muszą unikać cukru. Mit

Cukier to nie tylko białe kryształki w cukiernicy, to także np. węglowodany złożone zawarte m.in. w pełnoziarnistym pieczywie, makaronach. Diabetycy powinni ograniczyć cukry proste: cukier, ciasta, miód, mleko, słodycze, owoce oraz soki owocowe, a wybierać węglowodany złożone (np. płatki, ryż, kasze i warzywa). Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

6. Stres sprzyja zachorowaniu na cukrzycę. Prawda

Udowodniły to badania prowadzone przez 35 lat w Szwecji przez naukowców z uniwersytetu w Göteborgu. Okazało się, że u osób (zwłaszcza mężczyzn), które żyją w ciągłym stresie, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 wzrasta aż o 45 proc. w porównaniu z tymi, którzy doświadczają stresu od czasu do czasu.

7. Kobiety chore na cukrzycę nie mogą stosować hormonalnej terapii zastępczej. Mit

Do niedawna uważano, że cukrzyca jest przeciwwskazaniem do HTZ. Dzisiaj lekarze uważają, że kobiety z cukrzycą mogą więcej zyskać stosując HTZ niż panie całkiem zdrowe. Hormonalna terapia zastępcza łagodzi dolegliwości okresu przekwitania, ale też zmniejszenia zagrożenie osteoporozą oraz chorobami układu krwionośnego.

A kobiety z cukrzycą są na takie choroby narażone dużo bardziej. Oczywiście, wszystko zależy od dawki HTZ oraz sposobu podania hormonów. Zawsze dobiera się je indywidualnie.

8. Zaburzenia erekcji u mężczyzn mogą być spowodowane cukrzycą. Prawda

Bardzo często są jednym z pierwszych objawów choroby. Dlatego nie wolno ich lekceważyć. Cukrzyca zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i stwardnienia tętnic. Ograniczony przepływ krwi jest główną przyczyną problemów ze wzwodem. Naczynia krwionośne, przez które płynie krew do prącia, są drobne, nawet niewielka ilość płytki miażdżycowej utrudnia dopływ krwi i erekcję.

9. Diabetyk powinien mieć zawsze przy sobie czekoladę. Mit

Istnieje przekonanie, że osoby chore na cukrzycę muszą mieć przy sobie czekoladę na wypadek niedocukrzenia, czyli hipoglikemii. Przy niedocukrzeniu należy unikać spożywania produktów zawierających tłuszcze, szczególnie właśnie: czekolady, wafelków, batoników. Natomiast takim osobom zaleca się specjalne tabletki z glukozą.

10. Leki na cukrzycę powodują tycie. Prawda

Preparaty, które zwiększają wydzielanie insuliny, sprzyjają przybieraniu na wadze. Można temu zapobiec. Zwykle terapię rozpoczyna się od podania metforminy, której dodatkowym działaniem jest obniżenie masy ciała. Niestety, powoduje ona skutki uboczne, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, mdłości.

Trzeba pamiętać, że najnowsze leki inkretynowe sprzyjają utrzymaniu prawidłowej wagi. Bardzo ważne jest przestrzeganie diety - pomaga ona utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i zapobiega nadmiernemu przybieraniu na wadze.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje