Dieta zapobiegająca rakowi piersi
Poznaj najważniejsze zasady, co jeść by uniknąć choroby.
W twoim jadłospisie najważniejsze są antyoksydanty, kwasy omega -3 i błonnik, a ponadto kilka innych substancji roślinnych o silnym działaniu antyrakowym, występujących tylko w niektórych warzywach, owocach i ziołach. Zadbaj o to, by likopen, kurkuma i pestki granatu często gościły na twoim talerzu.
Jedz jak najczęściej pomidory, szczególnie duszone i w przecierach. Silny przeciwutleniacz, likopen, ma udowodnione działanie antynowotworowe.
Kurkumina zawarta w kurkumie to silna broń - hamuje powstawanie naczyń krwionośnych odżywiających nowotwór. Ekstrakt z szafranu niszczy komórki raka piersi.
Tłuste ryby jedz co najmniej 2 razy tygodniowo. Oprócz łososia dużo kwasów omega-3 zawierają halibut i makrela. Zamiast smażyć, gotuj je na parze lub piecz w folii.
Masz w rodzinie przypadki raka piersi? Unikaj orzechów brazylijskich. Mają dużo selenu zwiększającego ryzyko u pań z genetyczną skłonnością do nowotworu.
Składnik pestek tego owocu, urolithina B, unieszkodliwia enzym odpowiedzialny za wzrost komórek rakowych. Powinnaś zjadać co najmniej kilka owoców tygodniowo.
By nie traciła antyoksydantów, ważne jest odpowiednie jej parzenie: łyżeczkę suszu zalej szklanką wody o temp. 80 º C. Parz nie dłużej niż 3 minuty. Pij 3 razy dziennie.