Reklama
Dieta przy infekcjach z gorączką

Naturalne sposoby walki z grypą i przeziębieniem

Masz kiepskie samopoczucie, katar, kaszel i gorączkę... Jedzenie to ostatnia rzecz, o której myślisz. Błąd!

Dobra dieta pozwoli szybciej pokonać infekcję. Atak drobnoustrojów osłabia organizm, który reaguje gorączką. Z jednej strony ma ona korzystne działanie, bo hamuje rozwój patogenów i wzmaga wytwarzanie przeciwciał zwalczających infekcje. Jednak, gdy temperatura utrzymuje się kilka dni, hamuje apetyt, a to niszczy organizm.

Posiłki powinny być lekkostrawne. Trzeba wybierać chude mięsa (drób, królik, chuda wołowina) i ryby morskie, np. dorsz. Przy gorączce jedz lekkie pieczywo pszenne, herbatniki, biszkopty. Pamiętaj o owocach (mogą to być koktajle owocowo-mleczne, musy, wyciskane soki), warzywach (kwaszone ogórki, marchew, pietruszka, buraki) i płynach (2,5 l dziennie).

Reklama

Herbata z imbirem i cytryną

Napar z imbiru rozgrzewa, mobilizuje układ odpornościowy do walki z infekcją. Zawiera substancje o właściwościach przeciwzapalnych, łagodzących kaszel i chrypkę. Kawałek imbiru (0,5 cm) zetrzyj na tarce, zalej wrzątkiem. Pij po przestudzeniu z sokiem z cytryny i miodem.

Grejpfrut i pomarańcz

Zmiksowany miąższ owoców cytrusowych to dodatkowa porcja płynów, których nam brakuje, gdy mamy gorączkę. Koktajl zawiera także sporo witaminy C, która pobudza wytwarzanie interferonu - białka, które pomaga rozprawić się z bakteriami chorobotwórczymi, nie dopuszczając do rozwoju choroby.

Jogurt i czosnek

Miks jogurtu naturalnego, koperku i czosnku dodawany do sałatek to dawka pełnowartościowego białka, wapnia, wit. B2 oraz "dobrych" bakterii wspierających pracę osłabionego chorobą układu pokarmowego. Sos jogurtowy z czosnkiem to także źródło prebiotyków - ważnych dla naturalnej flory jelitowej hamujących rozwój zarazków.

Masło pietruszkowe

Masło z dodatkiem natki dostarcza porcji żelaza (zwiększa ono liczbę przeciwciał i hamuje namnażanie drobnoustrojów). Od ilości żelaza zależy nasza odporność. Natkę jedz systematycznie. W czasie choroby nawet pęczek dziennie jako dodatek do kanapek, sałatek, zup i sosów. Dodawaj ją tuż przed podaniem.

Marchewka

Zawiera dużo beta-karotenu, z którego w organizmie powstaje witamina A. Utrzymuje ona w dobrym stanie błony śluzowe układu oddechowego, utrudniając przenikanie bakterii do krwi. Pomaga odeprzeć atak wirusów, zwiększając liczbę komórek odpornościowych. Marchew jedz na surowo w postaci surówek i koktajli.


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama