Reklama

Triki pani domu

Proste sposoby służyły już naszym prababkom. Czemu nie mogłybyśmy z nich korzystać?

1. Przechowywane w pojemniku pieczywo dłużej będzie świeże, jeśli włożymy do środka kawałek jabłka albo kilka plasterków surowego ziemniaka. Przyczynią się one do zwiększenia wilgotności powietrza.

2. Ziarenka pieprzu, gałkę muszkatołową, liście laurowe, goździki i inne tego typu przyprawy najlepiej jest włożyć do zupy w zaparzarce do herbaty. Po ugotowaniu nie będzie kłopotu z ich wyłowieniem.

3. Kolby kukurydzy należy gotować bez soli, ponieważ pod jej wpływem ziarna robią się twarde i łykowate. Jeżeli do wody dodamy odrobinę soku cytrynowego, to kukurydza zachowa ładny, żółty kolor.

Reklama

4. Ryż będzie idealnie sypki, jeżeli nie będziesz go mieszać w czasie gotowania, a dodasz do wody oliwy, aby nie wykipiał i był smaczniejszy.

5. Owoce i warzywa z puszki mogą odzyskać smak świeżości. Wystarczy wcisnąć do nich sok z jednej cytryny.

6. Jeżeli owoce nie są dostatecznie dojrzałe, zawiń je w bibułkę, a potem w gazetę i trzymaj przez kilka dni w pokoju.

Więcej porad:

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | świeżość | owoce | warzywa | chleb
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy