Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sprytna w kuchni

Oto kilka prostych i tanich rad, dzięki którym prace w kuchni staną się przyjemniejsze.

1. Kamień z czajnika można usunąć gotując w nim obierki z ziemniaków lub kwaśnych jabłek albo wlewając do niego trochę octu i pozostawiając pod przykryciem kilka dni. Po tych zabiegach trzeba kilkakrotnie zagotować wodę w czajniku i wylać.

Reklama

2. Ocet zwykły spirytusowy 6 proc. można zmienić w aromatyczną przyprawę dodając do niego świeżych ziół, np. estragonu, bazylii, szałwii lekarskiej. Podobnie można przyrządzić ocet z ząbkami czosnku, krążkami cytryny. Po dwóch tygodniach nadaje się do użycia.

3. Cebulę lub czosnek przed użyciem do sałatek czy śledzia parzy się wrzątkiem lub podpieka w piekarniku. Są wówczas łagodniejsze i mniej wonne.

4. Owoce, obrane warzywa, zieleninę do chwili podania przetrzymuje się w wodzie lekko zakwaszonej octem.

5. Kaszę krakowską lub mannę należy gotować w emaliowanym garnku i solić przed samym podaniem, aby nie miały szarego lub różowego koloru.

6. Makaron i pierogi nie będą się sklejały, jeśli do wody, w której się je gotuje doda się łyżkę oleju.

7. Śmietankę można szybko zakwasić i zagęścić dodając do niej trochę soku cytrynowego lub parę kropli octu i trzymając w cieple.

Więcej porad:

Omletowy poradnik. Kliknij!
Większość Polek przechowuje drożdże w ten sposób, a to poważny błąd!
Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez długie lata?
Jak usunąć plamki i przebarwienia na skórze. Oto proste i tanie sposoby


Dowiedz się więcej na temat: porady | rady | kuchnia | kulinaria

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje