Przejdź na stronę główną Interia.pl

Z Nowickim dookoła stołu

Wojciech Nowicki opisuje współczesną Polskę widzianą przez pryzmat kuchni.

Jego książka "Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce" to esej o nowej anatomii smaku, o jego pamięci i dziedziczeniu; o dalszych i bliższych korzeniach naszej teraźniejszości, odczytywanej poprzez obyczaje stołu.

Reklama

Autor przytacza stare i nowe książki kucharskie, kuriozalne jadłospisy, domowe receptury. Pokazuje zmiany, jakim uległy nasze przyzwyczajenia.

Zabiera czytelnika w podróż po literaturze, pokazując, jak w jej zwierciadle odbija się kuchnia.

Nowicki pisze o przestrzeniach, w jakich rozgrywa się historia kuchni w Polsce, a także o jej bohaterach - choćby kelnerze, domowej kucharce, czy chińskim kucharzu, który założył restaurację w Warszawie.

"Ale ten Nowicki pisze… O fotografii, o podróżowaniu, a teraz o jedzeniu. I to jest zawsze pisanie wyśmienite" - napisał o książce Andzrej Stasiuk. "Proza, która w tajemniczy sposób przylega do opisywanej rzeczywistości. Na dodatek jeszcze i temat jest pionierski: najnowsza historia Polski opisana poprzez historię smaków - od najpaskudniejszych do coraz znośniejszych. To nie jest danie dnia. To jest danie roku".

O autorze

Wojciech Nowicki (1968), eseista, krytyk kulinarny i fotograf. W Tygodniku Powszechnym publikuje teksty poświęcone kuchni i fotografii. Jest recenzentem kulinarnym Gazety Wyborczej. W 2010 r. w wydawnictwie Czarne opublikował "Dno oka", tom esejów poświęconych fotografii. Członek rady programowej Miesiąca Fotografii w Krakowie; członek fundacji Imago Mundi. Maniakalnie gromadzi zdjęcia. Jeździ po świecie w poszukiwaniu smaków. Mieszka w Krakowie.

Wojciech Nowicki "Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce"; wyd. Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli, Kraków 2011. Cena: 36 zł

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje