Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wielkanocne inspiracje

Żurek wiejski

Dla wzbogacenia smaku do żurku możesz dodać łyżkę chrzanu.

Składniki

  • 2 l wywaru mięsnego
  • 1 l zakwasu na żurek
  • 10 dag białej kiełbasy
  • 40 dag kiełbasy wiejskiej
  • 3 jajka na twardo
  • śmietana
  • 7 ząbków czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz
  • 4 liście laurowe
  • sól

Przygotowanie:

Reklama

Kiełbasę zalej gorącym wywarem, dodaj podsmażoną cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj 30 min. Wyjmij cebulę, wlej zakwas i gotuj przez 20 min. Wyjmij kiełbasę, a zupę przecedź. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Dopraw solą i pieprzem. Żurek podawaj z kiełbasą i jajkiem.

Zobacz także:

Na Żywo
Najlepsze tematy