Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wielkanocne inspiracje

Tradycyjna Wielkanoc

Sernik, parzona baba, keks i mazurek. Smaki dzieciństwa cofają czas.

Baby drożdżowe parzone

Składniki na 3 małe babki: 50 dag mąki, 1/4 litra mleka, 6 dag drożdży, 5 żółtek, 15 dag cukru pudru, 10 dag masła, 5 dag migdałów, skórka otarta z cytryny, sok z 1/2 cytryny, cukier wanilinowy, 3-5 łyżek cukru pudru, łyżka wódki lub wody, sól.

Reklama

Przygotowanie: Przygotuj rozczyn. Mąkę przesiej przez sitko, mleko zagotuj w rondelku. By nie dopuścić do powstania kożuszka, mleko mieszaj cały czas. Cztery łyżki mąki zalej kilkoma łyżkami bardzo gorącego, prawie wrzącego mleka i dokładnie rozetrzyj drewnianą łyżką. Nie powinno być żadnych grudek. Następnie sparzoną mąkę z mlekiem odstaw do wystygnięcia.

Gdy rozczyn dobrze przestygnie, świeże, miękkie drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj do mąki z mlekiem i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Migdały sparz, obierz ze skórki i zmiel. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na kremową masę. Masło roztop w rondelku, przestudź i sklaruj. Płynne i wystudzone masło dolewaj stopniowo do wyrośniętego rozczynu, nie przerywając wyrabiania. Wsyp resztę mąki i dalej wyrabiaj, aż w cieście zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Dodaj szczyptę soli, cukier wanilinowy, zmielone migdały oraz skórkę otartą z jednej cytryny. Ciasto wyrabiaj jeszcze chwilę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Trzy formy z kominem napełnij ciastem, ale nie więcej niż do 1/3 wysokości. Każdą przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstaw je do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 50 minut w temp. 180° C. Po wyjęciu z piekarnika ostudź. Zrób lukier: sok z cytryny połącz z cukrem pudrem, dodaj alkohol lub wodę. Wystudzone babki polej obficie lukrem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 90 minut

Porcja: 320 kalorii

Drożdżowy przekładaniec

Składniki na 14 porcji: Na ciasto: 5 dag drożdży, 4 jajka, 10 dag cukru, szklanka mleka, 50 dag mąki, 10 dag kakao, 15 dag masła, szczypta soli, tłuszcz i bułka tarta do formy. Do dekoracji: 10 dag suszonych moreli, 3 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej, 3 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie: Bakalie mocz we wrzątku 15 min. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z cukrem, wlej kilka łyżek letniego mleka i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce, by drożdże wyrosły. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże, składniki delikatnie wymieszaj. Masło roztop i odstaw do ostygnięcia. Następnie wlej je do ciasta i wymieszaj drewnianą łyżką. Kolejno wbijaj do ciasta po jednym jajku i delikatnie mieszaj. Dodaj kakao, szczyptę soli. Wyrób ciasto, dbając o to, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15-20 min.

Bakalie osącz, posiekaj i obtocz w mące. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką formy wkładaj warstwami ciasto na przemian z bakaliami. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz 45 min w 180° C. Gotowe ciasto, zaraz po wyjęciu z piekarnika, posyp obficie cukrem pudrem. Wierzch udekoruj suszonymi rodzynkami i morelami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 80 minut

Porcja: 360 kalorii

Sernik z rodzynkami

Składniki na 14 porcji: jajko, 5 łyżek cukru, 30 dag mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek masła, białko, 20 dag dowolnej konfitury, tłuszcz i bułka tarta do formy. Na masę serową: 4 jajka, 50 dag twarogu trzykrotnie zmielonego, 30 dag cukru, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, cukier wanilinowy, 15 dag rodzynek

Przygotowanie: Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw. Jajko utrzyj z cukrem. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, pokrojonym masłem i jajkiem utartym z cukrem. Całość wyrób na gładkie ciasto. Odłóż 1/3 ciasta, resztę rozwałkuj na placek o grubości 1-1,5 cm i wyłóż nim spód oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.

Przygotuj masę serową: 4 jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i chwilę ucieraj. Następnie dodawaj po łyżce twarogu. Białka ubij mikserem na pianę i dodaj do masy. Całość delikatnie wymieszaj, tak, by składniki się połączyły. Rodzynki osącz, oprósz mąką, dodaj do masy i wymieszaj. Przygotowaną masę rozłóż w formie wyłożonej ciastem.

Z reszty ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż je w kratkę na wierzchu sernika. Wierzch posmaruj białkiem. Wstaw do piekarnika i piecz godzinę w temp. 180° C. Po ostudzeniu każdą kratkę udekoruj ulubioną konfiturą.

Mazurek migdałowy

Składniki na 20 porcji: Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, kostka masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 5 dag mielonych migdałów, 5-8 dag połówek obranych migdałów, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, ozdoby cukiernicze, 2 żółtka. Na polewę: szklanka słodkiej śmietanki, 10 dag mielonych migdałów, cukier wanilinowy, kilka kropli aromatu migdałowego, szklanka cukru

Przygotowanie: Mąkę przesiej, dodaj schłodzone masło i posiekaj. Dodaj cukier puder, 5 dag mielonych migdałów oraz żółtka. Wszystkie składniki wymieszaj. Zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce, np. do lodówki.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 2 cm, wyłóż nim natłuszczoną formę o niskich brzegach. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200° C na złocisty kolor. Przygotuj polewę: śmietankę wymieszaj z cukrem. Gotuj ją ok. 30 min na małym ogniu, często mieszając. Gdy zgęstnieje, dodaj 10 dag mielonych migdałów, cukier wanilinowy i aromat migdałowy. Gotuj jeszcze 10 min, często mieszając. Ostudzoną polewę rozsmaruj na upieczonym spodzie, ułóż połówki migdałów i poczekaj, aż zastygnie.

Pół tabliczki czekolady roztop w kąpieli wodnej, przełóż do szprycki i ozdabiaj nią brzegi mazurka. Udekoruj świątecznymi ozdobami cukierniczymi.

Inne sprawdzone przepisy na wielkanocne dania znajdziesz tu.

Najlepsze tematy