Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wielkanocne inspiracje

Pieczenie na świąteczny stół

Podane na ciepło będą wyśmienitym daniem głównym, pokrojone w plastry na zimno - wzbogacą świąteczne śniadanie.

Pieczona szynka wieprzowa

Skład na 12 porcji: szynka wieprzowa ważąca ok. 2 kg, 3 litry wody, 3 łyżki soli, 1 łyżka cukru ● 5 ząbków czosnku ● po 10 ziarenek czarnego pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, jałowca ● pół łyżeczki pieprzu kolorowego ● 4 listki laurowe, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 3 łyżki smalcu, cebula, łyżka goździków

Reklama

Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, cukier i wszystkie przyprawy (prócz goździków). Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie studzimy. 2. Szynkę myjemy. W całości, ze skórką, wkładamy do chłodnego wywaru. Na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut, zdejmujemy z ognia i zostawiamy w zalewie na co najmniej 6 godzin albo całą noc. Następnie znowu gotujemy mięso 15 minut i ponownie zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wyjmujemy i starannie osuszamy. 3. Suchą skórkę szynki nacinamy ukośnie w kratkę, szpikujemy goździkami. Cebulę siekamy. 4. Szynkę opiekamy ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, posypujemy cebulą i pieczemy 40-50 minut w piekarniku o temperaturze 190ºC.

Szynka z jabłkami

Skład na 12 porcji: szynka wieprzowa ważąca ok. 2 kg, 3 twarde jabłka, 3 łyżki soli, sól, pieprz, tymianek, majeranek, pół szklanki olejku, 1 kieliszek  wina, 3 ząbki czosnku.

Przygotowanie: Szynkę wieprzową nacieram solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem i na kilka godzin wkładam do lodówki. Potem obsmażam ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu lub oleju. Gdy szynka trochę przestygnie, nacinam skórkę w głębsze, ukośne pasy.

W każde nacięcie wkładamy plasterek jabłka. Jabłek nie obieram,y bo upieczone ze skórką, wyglądają ładnie. Całość smarujemy bejcą, którą robimy z połowy szklanki oleju, kieliszka białego lub czerwonego wytrawnego wina i czosnku przeciśniętego przez praskę.

Wkładamy do brytfanny, przykrywamy i dajemy na 1,5-2 godziny do średnio rozgrzanego piekarnika (180ºC). 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, żeby szynka ładnie się zrumieniła.

Pieczeń szprycowana migdałami

Składniki: 1,5 kg zadniej cielęciny bez kości, 100 g miodu, sok z cytryny, 100 g migdałów, 2 łyżki masła. Marynata: 2 łyżki oleju, 3 posiekane ząbki czosnku, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu, 1 łyżka tymianku, 180 ml wytrawnego białego wina.

Przygotowanie: Mięso płuczemy, osuszamy, związujemy nicią kuchenną, by pieczeń nabrała ładnego kształtu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek. Zalewamy winem, dodajemy wszystkie przyprawy, krótko gotujemy. Gdy wystygnie, zimną marynatą zalewamy mięso, przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Z osuszonej cielęciny zdejmujemy nić, mięso nacieramy najpierw solą i mielonym pieprzem, a po 15 minutach miodem wymieszanym z sokiem z cytryny.

Mięso nakłuwamy ostrym wąskim nożem. Szpikujemy migdałami bez skórki. Układamy w brytfannie. Skrapiamy stopionym masłem i na 15 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 225ºC. Zmniejszamy temperaturę do 190ºC i dopiekamy jeszcze 60 minut.

Dowiedz się więcej na temat: pieczeń | Pieczeń wieprzowa | Pieczeń z migdałami
Najlepsze tematy