Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wielkanocne inspiracje

Pasztet z żurawiną

Pyszny pasztet.

Składniki

  • 30 dag łopatki
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 15 dag wątróbki
  • 10 dag surowego boczku
  • wąski pasek słoniny
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki majeranku
  • 4 łyżki sezamu
  • 1 słoik żurawiny
  • olej
  • 2 łyżeczki masła

Przygotowanie:

Reklama

Mięso ugotuj z dodatkiem marchewki, pietruszki i przypraw. Podsmaż cebulę na oleju i dorzuć wątróbkę.

Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Gdy wywar ostygnie, wszystkie rodzaje mięsa zmiel 2 razy wraz z cebulą i wątróbką, odciśniętą bułką i warzywami pozostałymi z gotowania. Dodaj jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszaj.  Podłużną formę wysmaruj masłem i obsyp ziarnem sezamowym. Wyłóż masę pasztetową i wyrównaj wierzch.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. godzinę. Podawaj z żurawiną.

Zobacz także:


Najlepsze tematy