Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wielkanocne inspiracje

Mazurek miodowo-orzechowy

Pyszne ciasto.

 

Składniki

  • 2/5 kostki do pieczenia Kasia (100 g)
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • dodatkowo - 200 g twardej marmolady

Składniki wierzch

  • 1/2 kostki do pieczenia Kasia (125 g)
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 250 g orzechów włoskich

Reklama

  1. Mleko podgrzej i wymieszaj z sodą. Do miski włóż: Kasię, mąkę, cukier, spienioną sodę z mlekiem, jajko, żółtko i miód. Wszystko starannie zmiksuj.

2. Całość wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Podziel na 2 części.

3. Przygotuj dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27 cm (lub jedną do wielokrotnego użycia). Porcje ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia i przełóż razem z papierem do foremek. Nakłuj ciasto widelcem.

4. Jedną z foremek wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 15 minut. W tym czasie posiekaj orzechy i przygotuj polewę: w rondelku roztop Kasię, cukier i miód. Do masy wsyp posiekane orzechy i zagotuj.

5. Gorącą polewę orzechową wyłóż na surowe ciasto w drugiej foremce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 st. C około 15 minut. Po upieczeniu wystudź.

6. Upieczony blat ciasta (bez orzechów) posmaruj marmoladą i przykryj drugim blatem ciasta. Całość lekko dociśnij i odstaw na godzinę do lodówki, by ciasto stężało. Przed podaniem pokrój na kawałki.

Najlepsze tematy