Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wielkanocne inspiracje

Jajko i spółka

Tradycyjna Wielkanoc wymaga lekkiego retuszu. Zamiast mięs proponujemy ceviche z dorsza z cytrusami i dynią. A w miejsce sałatki jarzynowej - Carpaccio z buraków. Świętujmy lekko, zdrowo, wiosennie!

Polska Wielkanoc niewątpliwie kręci się wokół stołu. Każe zasiąść przy nim już w porze śniadania i niemal od niego nie odchodzić. A my coraz trudniej znosimy długie biesiadowanie. Narzekamy na ciężkie, tradycyjne dania, na pracochłonne przygotowania, na kapryśną pogodę. A przecież ten nasz świąteczny zwyczaj warto pielęgnować. Obchodzone wczesną wiosną święta Wielkiej Nocy to dobry moment, by zastanowić się nad współczesnym znaczeniem tradycji, pretekst, by dostosować zastane zwyczaje do naszych dzisiejszych potrzeb, zwłaszcza że budząca się powoli wiosna zachęca do eksperymentów. Wspólny stół to ciepło, miłość, radość, wspólnota. Zaprośmy do niego tych, którzy w naszych sercach zajmują szczególne miejsce. Tych, którym chcemy oddać nasz coraz cenniejszy wolny czas. Zapytajmy, co słychać. Posłuchajmy. Cieszmy się spokojem. A stół zastawmy jedzeniem prostym, smacznym i zdrowym.

Ceviche z dorsza z cytrusami i dynią

Reklama

Pyszne i orzeźwiające ceviche to alternatywa dla wciąż modnego sushi, tyle że zdecydowanie mniej pracochłonna. Rybę możesz pozostawić w marynacie odrobinę dłużej, nawet na kilka godzin. Pamiętaj tylko, by plastry mięsa były wtedy nieco grubsze. Jedyną zasadą, jakiej musisz bezwzględnie przestrzegać, jest to, by ryba była jak najświeższa.

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut marynowania

Składniki: 300 g polędwicy z dorsza (można zastąpić ją filetem z dorady lub okonia morskiego), mała czerwona cebula, czerwona papryczka chili, plaster dyni pokrojonej w centymetrową kostkę, 1/2 pęczka kolendry, sok z 2 limonek, sok z 1 cytryny, sok z 1/2 pomarańczy, 1/4 łyżeczki soli

1. Polędwicę osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w cienkie plastry i delikatnie natrzyj solą. Odstaw na minutę.

2. Cebulę pokrój w bardzo cienkie krążki i włóż do miski z lodowatą wodą, by złagodzić jej smak. Wyciśnij sok z cytrusów i zalej nim rybę.

3. Dodaj posiekane drobno, wypestkowane chili i odstaw ceviche do zamarynowania na 20-30 minut do lodówki.

4. Kostki dyni włóż do sita i zawieś na 3 minuty nad parującą wodą. Wystudź.

5. Przełóż ceviche do miseczek razem z marynatą (tzw. Tiger’s Milk), dołóż porcję osuszonej cebulki, kostki dyni i posyp całość kolendrą. Podawaj natychmiast

Carpaccio z buraków i pomarańczy z fenkułem

Choć burak zdecydowanie kojarzy się z innymi świętami, to jego kolorowe odmiany w połączeniu z chrupiącym koprem włoskim i plastrami pomarańczy stworzą prawdziwie wiosenną sałatę. Możesz przygotować ją wcześniej i wyjąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Jej smak zyska na intensywności.

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki: 2 upieczone w skórce buraki (czerwone lub żółte), burak chioggia (opcjonalnie), 2 czerwone pomarańcze, mała bulwa kopru włoskiego, 1/2 czerwonej cebuli, 2 łyżki czarnych oliwek, najlepiej odmiany kalamata, 2 łyżki octu z sherry, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy, sól, świeżo mielony, czarny pieprz

1. Upieczone buraki i surowy burak chioggia obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.

2. Pomarańcze obierz i także pokrój w plastry.

3. Zielone pędy kopru odetnij, posiekaj i odłóż. Wytnij z bulwy twardy środek, resztę pokrój na cieniutkie paseczki.

4. Cebulę pokrój na krążki i namocz w wodzie z lodem.

5. Sok pomarańczowy wymieszaj z octem sherry i oliwą. Dopraw sos szczyptą soli i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, następnie wymieszaj z pędami kopru.

6. Na półmisku ułóż na przemian kawałki pomarańczy i buraków.

7. Posyp całość krążkami kopru, osuszoną cebulą i oliwkami. Polej carpaccio dressingiem.

Sałata cezar na listkach brukselki z jajkami przepiórczymi

Sałatka Cezar razem z delikatnymi przepiórczymi jajkami będzie tworzyć kompozycję idealną na wielkanocnym stole.

Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki: 300 g brukselki, 40 g parmezanu startego na płatki, 6-8 jaj przepiórczych, 2 kromki bagietki, łyżka oliwy z oliwek, łyżka oleju rzepakowego, świeżo mielony, czarny pieprz

Sos: 15 g startego parmezanu, łyżka kaparów, 2 fileciki anchois, mały ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 2 łyżki jogurtu greckiego (10% tłuszczu)

1. Wszystkie składniki sosu zmiksuj blenderem.

2. Brukselki umyj, wytnij z nich głąby i podziel główki na pojedyncze listki. Wrzuć je na 2 minuty do osolonego wrzątku, po czym szybko przełóż do miski z wodą i kostkami lodu. Wyjmij je z wody i osusz w suszarce do sałaty.

3. Kromki bagietki skrop oliwą i opiecz na patelni lub w piekarniku.

4. Na rozgrzanym oleju usmaż jaja przepiórcze, tak by żółtko pozostało płynne.

5. Osuszone listki brukselki delikatnie wymieszaj z sosem.

6. Wyłóż na talerze, na wierzchu ułóż jajka i kawałki podpieczonej bagietki. Całość posyp płatkami parmezanu i przypraw świeżo zmielonym pieprzem.

Zamiast mazurka upiecz minibabeczki. To zajmuje trochę czasu, więc podziel pracę na trzy etapy. Najpierw upiecz spody - dzięki imbirowi będą miały subtelnie pikantny smak. Kiedy odpoczniesz, przygotuj krem. Zabarwiony sokiem z buraka zyska piękny łososiowy kolor. W dniu podania przełóż krem do babeczek i udekoruj bezą. Jeśli uważasz, że jej przygotowanie jest zbyt trudne, podaj babeczki bez niej albo z ubitą z odrobiną cukru śmietaną.

Babeczki imbirowe z cytrusowym kremem i włoską bezą

Stopień trudności: dla zaawansowanych
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 80 minut + 60 minut chłodzenia + 25 minut pieczenia

 Ciasto: 125 g mąki, 65 g masła, 30 g cukru pudru, szczypta soli, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, łyżka bardzo zimnej wody

Krem:
100 ml soku z mieszanych cytrusów (limonki, cytryny, czerwonych pomarańczy), 1/2 buraka, 100 g masła, 50 g cukru, 2 jajka, 2 żółtka

Beza:
2 białka jaj, 120 g cukru

 1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, solą i imbirem. Dodaj posiekane w kostkę masło i wyrób szybko ciasto (ręcznie lub mikserem), w końcowej fazie dodając łyżkę wody. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.

2. Formę do muffinek (na 6 szt.) wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto podziel na 6 części i każdą z nich rozwałkuj na cienkie koło między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyklej nimi przygotowane formy. Do środka każdej z wyłożonych ciastem foremek włóż papilotkę do muffinek i wypełnij ją suchymi ziarnami ryżu lub drobną fasolką. Formę wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.

3. Babeczki piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Lekko przestudź, a następnie wyjmij je delikatnie z formy, usuń też papilotki z obciążeniem i wystudź babeczki na kratce. Możesz upiec je wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku kilka dni.

 4. Sok z cytrusów zagotuj z masłem, cukrem i pokrojonym w plastry burakiem. Jajka i żółtka lekko rozbełtaj. Kiedy sok się zagotuje, wyjmij plastry buraków i powoli, cały czas mieszając, wlej gorący sok do jajek. Dokładnie wymieszaj masę i przelej ją z powrotem do garnka, w którym gotował się sok. Powoli podgrzewaj, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Wtedy przelej go przez sito, przykryj folią i schłódź. Przełóż do słoja i przechowuj w lodówce do tygodnia.

5. Cukier powoli podgrzewaj z 3 łyżkami wody w rondlu z grubym dnem. Sprawdzaj temperaturę syropu. Gdy zbliży się do 100 st. C, zacznij ubijać mikserem białka do momentu, aż będą formować się miękkie pagórki. Kiedy syrop osiągnie temperaturę 115 st. C, zdejmij rondel z ognia i wlej syrop cienkim strumieniem do białek, cały czas ubijając. Pozostaw mikser włączony jeszcze przez 8 minut. Beza powinna w tym czasie wystygnąć.

6. Babeczki napełnij kremem. Na wierzchu każdej ułóż łyżkę bezy. Następnie opiecz bezy palnikiem do crème brûlée lub wstaw do piekarnika z funkcją grilla na 6-8 minut

Tekst, stylizacja i zdjęcia Dominika Wójciak

Dominika Wójciak Wyróżniona przez samego Gordona Ramsaya zwyciężczyni III polskiej edycji programu "MasterChef". Autorka książki "Kulinarne opowieści". Swoimi przepisami dzieli się na blogu Kulinarne Bezdroża. Z wykształcenia geodetka. Pasjonatka dobrego jedzenia i równie dobrego wina. Jak pisze na swoim blogu, każda droga, na którą wchodzi, prowadzi ją do kuchni. Ma 29 lat.

PANI 4/2015

Tekst pochodzi z magazynu

Pani
Najlepsze tematy