Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wielkanocne inspiracje

Będzie pysznie

Gdy poprosiliśmy Annę Starmach, żeby opracowała wielkanocne menu dla Czytelniczek Twojego Stylu, powiedziała: Zgoda, ale dajcie mi dwa dni. Muszę wymyślić coś specjalnego i wypróbować. A potem przesłała nam przepisy na dania, które są tak samo smaczne, jak łatwe do zrobienia. Jesteśmy tego pewni, bo przetestowaliśmy wszystkie.

- Wielkanoc w naszej rodzinie? Wszyscy spotykamy się w kuchni! Każdy przygotowuje swoją specjalność. Mama piecze ciasta drożdżowe, tata serniki i mięsa, ciocia pasztety, ja mazurki - mówi Anna.

Reklama

Jajka faszerowane

(dla 4 osób) 10 jajek, pęczek drobnego szczypiorku, pół szklanki bułki tartej, łyżka majonezu, garść obranych orzechów włoskich, sól, pieprz, klarowane masło do smażenia.

Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Ostrym nożem przekrój je na połówki. Małą łyżeczką wyjmij żółtko i białko tak, aby nie uszkodzić skorupki. Umyj szczypiorek, osusz go i drobno pokrój. Jajka rozdrobnij widelcem, dodaj do nich majonez, posiekane orzechy włoskie i szczypiorek, dopraw do smaku. Farszem jajecznym napełnij skorupki. Obtocz w tartej bułce stronę z farszem. Łyżkę masła rozgrzej na patelni. Smaż jajka na wolnym ogniu ok. 5 minut, aż bułka się zezłoci.

Puszyste bliny z chrzanem

(12 sztuk) 75 g mąki, 120 ml letniego mleka, 3 łyżeczki tartego, chrzanu, 7 g świeżych drożdży, 2 szczypty soli, szczypta cukru, 1 żółtko, 1 białko, 12 jajek przepiórczych, świeża rzeżucha, mały słoiczek czarnego kawioru, łyżka masła klarowanego, 250 ml gęstej kwaśnej śmietany.

W misce drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką letniego mleka i łyżką mąki. Dodaj resztę mleka, mąki i zamieszaj. Przykryj miskę ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Białko ubij na sztywną pianę. Do ciasta dodaj żółtko, sól, białko i chrzan, delikatnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię, wrzuć odrobinę masła, łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta. Smaż ok. minuty z każdej strony, aż bliny się zezłocą. Jajka przepiórcze rozbijaj pojedynczo na patelni i smaż, aż białko się zetnie (żółtko powinno być płynne). Bliny podawaj z jajkami sadzonymi, odrobiną kawioru, kwaśnej śmietany, udekoruj rzeżuchą.

Piersi kaczki z sosem śliwkowym

(dla 4-6 osób) 4 piersi z kaczki, 200 g powideł śliwkowych, 70 g cukru trzcinowego, 70 ml octu winnego, łyżka pokrojonego świeżego imbiru, 50 ml wody, sól, pieprz 500 g obranych ziemniaków, łyżka gęstej śmietany, łyżka miękkiego masła, olej do smażenia.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, zmiel w maszynce do mięsa, dodaj śmietanę, masło, sól i pieprz, wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką. Wyciskaj małe porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20-25 minut, aż się zarumienią. Skórę kaczki natnij na krzyż, mięso natrzyj solą i pieprzem. Dużą patelnię mocno rozgrzej, wlej odrobinę oleju, kładź na niej piersi kaczki (najpierw od strony skóry), smaż ok. 2 minut z każdej strony. Przełóż do żaroodpornej formy, wstaw do piekarnika o temp. 190°C na 15-30 minut (w zależności od tego, jak wypieczone ma być mięso). Po wyjęciu przykryj kaczkę folią aluminiową i pozwól jej kilka minut "odpocząć". Czystą patelnię rozgrzej mocno, wsyp na nią cukier. Gdy zacznie się karmelizować, wlej ocet. Dodaj imbir, powidła i wodę, wymieszaj, podgrzewaj na średnim ogniu, aż sos będzie jednolity. Jeśli jest za gęsty, dodaj więcej wody. Upieczone piersi kaczki krój na grube plastry, podawaj z sosem śliwkowym i pieczonym purée ziemniaczanym. 

Krem ziemniaczany z łososiem

(dla 4 osób) 5 ziemniaków, 2 pory ( jasne części), 1 l bulionu warzywnego, 250 ml śmietanki kremówki, 250 g fileta z łososia, 40 g tartego chrzanu, dwie łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, łyżka klarowanego masła.

Filet z łososia posyp solą i pieprzem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10-12 minut. Pora dokładnie umyj i pokrój w plasterki. W garnku roztop masło, wrzuć pora, smaż przez kilka minut. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z porem, smaż przez chwilę, zalej warzywa bulionem. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksuj na gładko, dodając połowę chrzanu i śmietanki, odrobinę soli, pieprzu. Podgrzej i dopraw do smaku. Upieczonego łososia podziel na mniejsze kawałki, pozostałą śmietankę ubij na sztywno, dodaj do niej chrzan, odrobinę soli i soku z cytryny, wymieszaj. Zupę podawaj z kawałkami łososia i łyżką bitej śmietany z chrzanem.

Pozostałe przepisy znajdziesz na następnej stronie. 

Pascha

(dla 4 osób) 1 kg tłustego mielonego białego sera, 250 ml śmietanki 36%, 200 g miękkiego masła, 4 żółtka, 100 ml miodu, 100 g cukru, laska wanilii, 2 szczypty cynamonu, garść orzechów włoskich, garść kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Żółtka umieść w misce nad garnkiem z parującą wodą (w kąpieli wodnej), dodaj cukier i miód, ubijaj mikserem. Po chwili dodaj śmietankę, znów ubijaj, aż masa zyska na objętości i stanie się puszysta. Zdejmij miskę znad pary i ubijaj krem, aż on i naczynie się schłodzą. Do żółtek dodaj mielony ser, masło, ziarenka wanilii, cynamon, wymieszaj dokładnie, najlepiej mikserem na małych obrotach. Do masy wsyp pokrojoną skórkę pomarańczową, prażone na suchej patelni posiekane orzechy, wymieszaj. Cedzak albo gęste sito wyłóż gazą lub cienką ściereczką, umieść w nim masę serową. Schowaj na noc do lodówki. Tuż przed podaniem obróć cedzak i wyłóż paschę na talerz.

Mazurek cytrynowy

(dla 4 osób) Ciasto: 250 g mąki, 50 g cukru pudru, 1 jajko, 150 g masła, 1 łyżka gęstej śmietany. Krem cytrynowy: 4 jajka, 4 cytryny, 100 g masła, 100 g cukru Krem migdałowy: 150 g mielonych migdałów, 1 jajko, 1 żółtko, 100 g masła, 100 g cukru, płatki migdałowe.

Składniki ciasta wymieszaj z sobą, ciasto zlep w kulkę i włóż do lodówki na pół godziny. Krem cytrynowy: umyj cytryny, z dwóch z nich zetrzyj skórkę, a ze wszystkich wyciśnij sok. Jaja wymieszaj z cukrem, dodaj do nich sok i skórkę z cytryn, podgrzewaj na małym ogniu. Gdy krem zacznie gęstnieć, dodaj do niego połowę masła, podgrzewaj, cały czas mieszając. Krem nie powinien się zagotować. Gdy będzie miał konsystencję gęstej śmietany, zdejmij go z ognia, dodaj resztę masła, wymieszaj i ostudź. Krem migdałowy: jajko i żółtko utrzyj z cukrem, dodaj miękkie masło, a na końcu migdały. Schowaj do lodówki. Wyjmij ciasto z lodówki, cienko je rozwałkuj i przełóż do formy (ok. 28 cm średnicy) wysmarowanej masłem, przykryj papierem do pieczenia, obciąż grochem lub ryżem i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Po wyjęciu ciasta zdejmij papier i obciążenie. Wyłóż na ciasto krem migdałowy i wstaw do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu ciasto ostudź, pokryj kremem cytrynowym, udekoruj płatkami migdałowymi i przechowuj w lodówce.

Serniczki z żurawiną

(dla 4 osób) 12 herbatników digestive (około 120 g), 80 g masła, 400 g trzykrotnie mielonego białego sera, 6 łyżek cukru pudru, 1 laska wanilii, 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 80 g suszonej żurawiny Masło rozpuść w garnku na małym ogniu, uważaj, żeby się nie przypaliło. Herbatniki drobno pokrusz, używając do tego np. widelca. Dodaj do nich masło, wymieszaj. Ciasteczkową masę przełóż do silikonowych foremek na muffinki i ugnieć łyżką. Formy schowaj do lodówki. Ser przełóż do miski. Wanilię przekrój w poprzek, za pomocą nożyka wyjmij z niej ziarenka i dodaj je do sera. Do miski wbij jajka, wsyp mąkę i cukier, wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Wyjmij foremki na muffinki z lodówki, do każdej nałóż łyżkę masy serowej, połóż na niej kilka żurawin i przykryj kolejną warstwą masy serowej. Serniczki raczej nie urosną, więc wypełnij foremki po brzegi. Wstaw je na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Upieczone serniczki pozostaw w foremkach do wystygnięcia. Są bardzo delikatne.

Tekst: Joanna Lorynowicz

Twój STYL 4/2013

Dowiedz się więcej na temat: bliny | kaczka | przepis na paschę | serniczki | jajka faszerowane
Najlepsze tematy