Przejdź na stronę główną Interia.pl

Mikołajki z ciasta piernikowego

Przepyszne łakocie z korzenną nutą wprowadzą nas w klimat świąt.

Składniki: 250 g mąki tortowej, 80 g cukru pudru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 50 g miodu, 30 g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, tłuszcz do formy. Polewa: 1 białko, 150 g cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego.

Reklama

Mąkę i cukier przesiać i wymieszać z sodą. Dodać miód, masło, jajko i przyprawę do piernika. Zagnieść twardsze, nielepiące się ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce do następnego dnia.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm i wykroić z niego Mikołaje. Rozłożyć je na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 15 minut. Gdy nieco przestygną na blasze, przełożyć na metalową kratkę, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Białko z cukrem i cytryną utrzeć na gładką, błyszczącą polewę. Odlać ok. połowy polewy i zabarwić ją spożywczym barwnikiem na czerwono. Do małych papierowych rożków wlać obie polewy. Na pierniczkach namalować twarze i Mikołajowe czapki. Odstawić do stężenia.


Najlepsze tematy