Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasteczka na święta

Są pyszne, dekoracyjne i naprawdę proste. Warto przygotować je wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku, by cieszyć się ich smakiem przez całe święta.

Szybkie pierniczki

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g miodu np. akacjowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na lukier

  • 1 białko jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 krople olejku migdałowego

Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj w misce i wyrób ciasto (np. mikserem). Powinno być lekko kleiste. Rozwałkuj je na grubość ok. 4 mm (nie cieniej), podsypując mąką, by nie kleiło się do stolnicy. Wykrawaj pierniczki za pomocą foremek o różnych kształtach, np. gwiazdek, ludzików, serduszek. Wykrojone układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut. Wystudź na kratce. W międzyczasie przygotuj lukier: oddziel białko od żółtka, białko ubij na pianę, dodając przesiany cukier puder, wlej aromat. Gotową, gęstą masę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nią pierniczki. Odstaw do wyschnięcia.

Proste ciasteczka kakaowe

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Reklama

Przygotowanie: Masło i cukier utrzyj mikserem na puszystą masę. Wbij jajko, dodaj ekstrakt, sól, wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę i kakao, utrzyj na gładką masę. Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm (jeśli będzie suche i łamliwe, dodaj trochę kwaśnej śmietany). Foremką wycinaj serca i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piecz ok. 15 minut. Wystudź na kratce, udekoruj lukrem (tak jak pierniczki). Jeśli chcesz je powiesić na choince, pamiętaj o zrobieniu otworu na tasiemkę przed upieczeniem.

Pyszne rogaliki orzechowe

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie: Mąkę przesiej do miski. Dodaj zmielone orzechy, cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszaj, połącz z pokrojonym na kawałki zimnym masłem oraz żółtkami. Całość wyrób na gładkie ciasto, podsypując mąką. Uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki (można je nawet zagnieść wieczorem i dokończyć czynność rano). Ze schłodzonego ciasta odrywaj małe kawałki i formuj je w wałek (im cieńszy, tym cieńsze rogaliki). Pokrój go na mniejsze podłużne odcinki, które wyginaj w lekkie półkola. Rogaliki umieść na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (funkcja pieczenia góra-dół). Piecz ok. 10 minut do uzyskania złotego koloru. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Najlepsze tematy