Jak wybierać suszone owoce w sklepie?
STYLOWE BOŻE NARODZENIE | Czwartek, 10 grudnia 2020 (16:23)
Święta w Polsce wprost nie mogą obyć bez suszonych owoców. To nieodzowny składnik wigilijnego kompotu, dodatek do ciast i innych dań. Wiele gospodyń już późnym latem przygotowuje susz z owoców z własnego ogrodu. Ale nie wszyscy mają możliwości i chęci, by suszyć owoce samemu. Czym kierować się wybierając owoce w sklepie?
1 / 7
Czytaj skład: Konserwanty
Dobrze zasuszone owoce nie wymagają dodatkowej konserwacji i jeśli są przechowywane w odpowiednich warunkach, przetrwają wiele tygodni w doskonałym stanie.
Niestety producenci nie do końca liczą na to, że ich produkt będzie przechowywany w odpowiednich warunkach i nie ulegnie zniszczeniu. Aby uchronić suszone owoce przed psuciem i pleśnieniem w czasie transportu i przechowywania (a często także, by uprościć proces produkcji) do suszu dodaje się konserwanty. Zwróć uwagę na informację na etykiecie. Popularnym konserwantem jest dwutlenek siarki (E220), który chroni przed bakteriami i grzybami, wpływa na smak i wartości odżywcze produktu, a w większych stężeniach jest toksyczny. Inny często stosowany konserwant to sorbinian potasu (E202). W miarę możliwości wybieraj bakalie, które nie zawierają konserwantów.