Reklama

Rozczyn na ciasto drożdżowe. Co zrobić, by był idealny?

Prawidłowo przygotowany rozczyn jest warunkiem idealnego ciasta. Jak zrobić rozczyn (zaczyn) ze świeżych drożdży?

Zazwyczaj przepisy zawierają szczegółowe ilości dotyczące składników. Mogą się one różnić w poszczególnych przepisach. Zazwyczaj oprócz świeżych drożdży mamy w nich cukier, mleko i mąkę (przykładowy skład: 20 g drożdży świeżych, 1 łyżka cukru, 1/4 szklanki mleka, 3 łyżki mąki pszennej). Należy użyć składników podanych w przepisie, z którego korzystamy, jednak warto pamiętać o kilku zasadach.

1. Drożdże muszą być świeże. Stare drożdże mogą "nie ruszyć" lub co gorsza "ruszyć" słabo. Ta druga sytuacja może okazać się szczególnie zdradliwa, ponieważ wydaje się, że drożdże pracują, tymczasem stopień ich namnażania się może nie być wystarczający.

Reklama

2. Mleko (lub w niektórych przepisach woda) powinno być ciepłe, ale nie gorące. Zimne mleko nie pobudzi drożdży do wzrostu. Zbyt gorące może je zabić.

3. Cukier dodany do rozczynu nie ma na celu zmiany smaku, ale dokarmienie drożdży. Nie obawiaj się go dodawać.

4. Mąka powinna być przesiana, bez grudek.

5. Rozczyn powinien wyróść w ciągu około 20 minut. W tym czasie powinien stać w ciepłym miejscu. Należy pamiętać, że znacznie zwiększy on swoją objętość, dlatego trzeba go rozrobić w odpowiednio większym naczyniu.

6. Rozczyn należy użyć natychmiast po wyrośnięciu. Jeśli drożdże nie zapracowały w tym czasie, nie należy używać tego rozczynu.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy