Reklama

Przepis na świąteczne ciasteczka korzenne

Czym byłyby święta bez klasycznych, pysznych ciasteczek? W wielu domach to już tradycja, a zdobienie ich należy do najciekawszych atrakcji świątecznych. Przedstawiamy szybki i prosty sposób na przyrządzenie dużej porcji aromatycznych ciastek.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szklanka miodu
  • kostka masła
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawa korzenna

Sposób przygotowania:

Masło, miód oraz cukier gotujemy na niewielkim ogniu i intensywnie mieszamy aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy przyprawę korzenną oraz przygotowany wcześniej miód, cukier oraz masło.

Masę odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na ok. 1-2 cm i wyciskamy kształty za pomocą foremek.

Pieczemy przez ok. 10 minut w 180 stopniach.

Ciasteczka można przyozdobić lukrem.

Zobacz także:

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy