Reklama

Pieczony pstrąg z imbirem

Nie masz pomysłu na rybę wigilijną? Nietypowy, aromatyczny pstrąg podawany z imbirem i kardamonem będzie idealną potrawą świąteczną. Z pewnością zaskoczy domowników swoim nietypowym smakiem.

Składniki

  • 4 pstrągi patroszone tęczowe
  • 4 duże marchewki
  • 7 ząbków czosnku
  • 4 duże kawałki imbiru
  • Kilka łodyg kardamonu oraz plastry cytryny i pomarańczy do ozdoby

Składniki na marynatę

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka chilli, soli morskiej oraz tymianku
  • kilka łyżek sosu sojowego

Przygotowanie:

Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obieramy marchew, imbir oraz czosnek, a następnie kroimy.

Składniki na marynatę umieszczamy w szklance i dokładnie mieszamy.

Do środka pstrąga wkładamy łodygę rozmarynu, a następnie polewamy go marynatą. Całość umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny.

Po wyjęciu z lodówki wkładamy do niego imbir, marchew i część czosnku.

Na wierzchu kładziemy resztę czosnku oraz imbiru.

Zawijamy pstrąga w papier do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Reklama

Po tym czasie odwijamy, kładziemy go na talerzu i przyozdabiamy cytryną oraz pomarańczą.

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy