Reklama

Najmłodsi będą zachwyceni. Kotleciki rybne z kaszą jaglaną

Zdrowo, szybko i łatwo. To idealne danie dla dzieci, nie możne go zabraknąć w wigilijnym menu.

Czas przyrządzenia: 60 min.
Składniki dla: 4

Składniki

  • 300 g filetów dorsza
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • masło klarowane do smażenia lub oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj dorsza na parze (około 5 minut). Ostudź, sprawdź, czy nie ma ości. Kaszę przepłucz na sicie. Włóż do garnka i wlej 2/3 szklanki wody lub bulionu. Dodaj odrobinę soli i zagotuj pod przykryciem. Zmniejsz ogień i gotuj, aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. Odparuj i ostudź. Na patelni, na łyżce masła lub oliwy zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj bułkę tartą, wymieszaj. Ostudzoną rybę, kaszę, cebulę zmiel w maszynce do mięsa. Można też rozdrobnić składniki w blenderze. Dodaj koperek, jajko i wymieszaj. Uformuj cztery kotlety. Obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż kotleciki na złoto po około 5 minut z każdej strony. 

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: Kotleciki | ryba | kuchnia | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy