Reklama

Kurczak faszerowany owocowym suszem

Chrupiąca skórka i zaskakujące wnętrze – tym nas zachwyci świąteczny drób.

Składniki

  • 1 duży sprawiony kurczak (ok, 1,5 kg)
  • 100 g suszonych owoców
  • 3 jabłka
  • 2 cebule
  • 1 pęczek majeranku
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1. Cebule obierz i posiekaj. Owoce suszone pokrój na kawałki. Majeranek opłucz, osusz i posiekaj. Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj. Przypraw solą oraz pieprzem. Kurczaka umyj, wytrzyj. Natrzyj solą i pieprzem - wewnątrz i na zewnątrz. Napełnij farszem. Otwór zepnij wykałaczkami. Zwiąż nogi. 

2. Warzywa z włoszczyzny obierz i pokrój w duże kawałki. Ułóż na blasze i podlej szklanką wody. Tuszkę ułóż na kratce z piekarnika, a tę ustaw na blasze z warzywami. Wsuń do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz ok. 75 minut. 

Reklama

3. Ok. 30 minut przed końcem pieczenia wyjmij blachę z warzywami, a pod kurczaka wsuń drugą blachę. Warzywa wraz z wywarem przecedź przez sitko. Sos wystudź. Wlej do niego sok jabłkowy. Zagotuj. W razie potrzeby zagęść łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z małą ilością wody. Sos gotuj jeszcze 2 minuty, mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj go do kurczaka.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy