Reklama

Korzenno-migdałowe ciasteczka z miodem

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka migdałów mielonych
  • 200 g masła
  • 2 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g przyprawy do ciastek korzennych
  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego
  • pół szklanki cukru
  • pudru
  • szczypta soli

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, posiekane masło, migdały mielone, płynny miód, szczyptę soli i cukier puder. Wszystkie składniki zagniatam krótko rękoma, by się połączyły. Z ciasta formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce. 

Stolnicę podsypuję mąką, ciasto dzielę na cztery części i rozwałkowuję. Za pomocą foremek gwiazdek różnej wielkości wycinam ciastka. W każdym, używając słomki do picia, wycinam na jednym z ramion gwiazdki dziurkę. Blachy wykładam papierem do pieczenia. Układam na nich ciasteczka, zostawiając między nimi odstępy. Piekę 10-12 minut w 160ºC, by gwiazdki podrumieniły się na jasnozłoty kolor. Ciastka przekładam na talerze, aby dobrze ostygły. 

Reklama

Ciastka można udekorować, np. lukrem, polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem. Gwiazdki czasem też wieszam na choince, by dzieci przez całe święta mogły je sobie z niej ściągać i chrupać. Mogą być również słodkim dodatkiem do prezentów. Pakuję po kilka sztuk do papierowych torebek lub zawijam w celofan, przewiązuję dekoracyjną wstążką i gotowe.

Przepis Magdaleny Kaczmarek z Poznania

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy