Reklama

Idealny kompot z suszu

Czemu zawdzięcza idealny smak? Owocom, które nie powinny być konserwowane. Na co zatem zwrócić uwagę przy zakupie?

Jak go przygotować? 

Weź po garści suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, aronii lub żurawiny. Zalej susz 2-3 litrami zimnej wody. Odstaw na dwie  godziny. Następnie dodaj dwie laski cynamonu, trzy gwiazdki anyżu oraz pięć goździków. Całość zagotuj. Gdy doprowadzisz do wrzenia, gotuj jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. 

Zostaw do naciągnięcia na kilka godzin. Jeśli kompot jest za mało słodki, dodaj łyżkę miodu. Uwaga! Kupując susz owocowy, zwróć uwagę, aby owoce nie były konserwowane siarką (np. dwutlenkiem siarki, siarczanami, E220 itp.). Przed przygotowaniem przepłucz susz dokładnie ciepłą wodą. 

Reklama

Zobacz także: 

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy