Reklama

Choinki z pierniczków

Składniki na ciasto

  • 230 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szklanka miodu
  • jajko
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • szczypta soli

Składniki na lukier

  • 4 białka
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

W naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, sodę, przyprawę korzenną i sól. l W głębokim naczyniu utrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj miód i zmiksuj. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Następie połącz z suchymi składnikami i wyrób gładką masę. Uformuj kulę, lekko spłaszcz i owiń folią spożywczą. Włóż na noc do lodówki. 

Po schłodzeniu odrywaj część masy i wałkuj na grubość 4 mm. Wykrój różnej wielkości gwiazdki. Piecz w temp. 200ºC przez 8 minut (mniejsze 4 minuty). Wystudź.

Zrób lukier. W misie miksera ubij białka, na sztywną pianę. Łyżka po łyżce wsyp cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec dodaj ekstrakt z wanilii. 

Reklama

Z gotowych pierników uformuj choinki. Zaczynając od największego, nanieś lukier i rozprowadź go po powierzchni piernika. Przykryj kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego zrób gwiazdę, umieszczając ją na szczycie każdej choinki.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy