Przejdź na stronę główną Interia.pl

SHOW - magazyn o gwiazdach

Podstępny cukier

Jesteś na diecie i nie chudniesz? Nie jesz tłusto, a masz wysoki poziom cholesterolu? To wina cukru, ukrytego także w produktach „light”. Sama nawet nie wiesz, że go zjadasz!

Produkty powszechnie uważane za zdrowe i odchudzające mogą przynieść zupełnie odmienny efekt! Australijczyk Damon Gameau przeprowadził eksperyment, który opisał w książce "Cały ten cukier" i nakręcił dokument pod tym samym tytułem. Przez 60 dni jadł wyłącznie "zdrowe" odtłuszczone produkty light.

Reklama

Śniadanie? Gotowa mieszanka musli z bakaliami. Przekąska? Batonik z ziaren z żurawiną. Na obiad fasolka w sosie pomidorowym z puszki, a na kolację kurczak w sosie teriyaki. Pił naturalne soki, lub witaminowe drinki dla sportowców. W ogóle nie jadł słodyczy, lodów, fast foodów, nie pił coca-coli. I przez cały czas pilnował, by dostarczać organizmowi tyle samo kalorii, co przed rozpoczęciem eksperymentu. Efekt? Po dwóch miesiącach jego obwód w pasie zwiększył się o 10 cm, a waga aż o 8,5 kilogramów! Skąd taki przyrost masy? Okazało się, że gotowe dania "light" oraz przetworzone produkty z puszki obfitują w cukier.

Analizując etykiety, Gameau obliczył, że podczas eksperymentu zjadał 40 łyżeczek "ukrytego" cukru dziennie. Nie używając go i wykluczając z menu słodycze! Mało tego. Okazało się, że ma stłuszczoną wątrobę, wysoki poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. To głównie za sprawą fruktozy. Glukoza, obecna w większości produktów węglowodanowych (mąka, ryż, ziemniaki), trafia do naszego krwiobiegu, odżywiając komórki. Jej nadmiar odkłada się w postaci podskórnej tkanki tłuszczowej. Fruktoza, naturalny cukier z owoców, od razu trafia do wątroby, gdzie niewielka ilość może być przekształcana w glikogen (zapasowe paliwo dla organizmu), a jej nadmiar w tłuszcz, przenikający do krwiobiegu.

Jedząc fruktozę z umiarem pod postacią świeżych owoców, nie możemy sobie zaszkodzić. Dzieje się tak, gdy spożywamy ją w nadmiarze np. pijąc soki, jedząc suszone owoce (rodzynki, morele) oraz produkty dosładzane np. syropem glukozowo- fruktozowym.

Nadmiar cukru w diecie jest groźniejszy niż się wydaje. Naukowcy dowiedli, że może być bardziej szkodliwy dla serca niż tłuszcz. Podwyższony poziom trójglicerydów i złej frakcji cholesterolu LDL oznacza dużo tłuszczu w krwiobiegu. To powoduje zatykanie naczyń krwionośnych. W efekcie możesz nabawić się nadciśnienia i chorób serca. Poza tym wysoki poziom cukru we krwi powoduje zbyt obfite wyrzuty insuliny do krwiobiegu. To z kolei prowadzi do insulinooporności i cukrzycy. Choć nie jest jedynym winowajcą chorób cywilizacyjnych, warto go poważnie ograniczyć. Szczególnie, gdy chcemy zrzucić parę kilogramów. To trudne, ale możliwe!

"Zdrowe" produkty bogate w cukier

Płatki śniadaniowe. Wiele gotowych mieszanek musli jest dosładzanych cukrem lub którymś z jego zamienników.

Niskotłuszczowe jogurty. Reklamuje się je, jako pomysł na zdrowe śniadanie, ale tak naprawdę ich miejsce jest wśród... deserów. Produkty niskotłuszczowe często zawierają więcej cukru niż pełnotłuste.

Batoniki zbożowe. Często w ich składzie jest m.in. koncentrat soku owocowego, odparowany sok trzcinowy, syrop z agawy itp. czyli inaczej nazwany cukier!

Soki owocowe. Szklanka soku jabłkowego nie zawiera wszystkich składników 4 jabłek, a głównie obecny w nich cukier. Ma go więcej niż taka sama ilość coca-coli.

Napoje słodzone, wody i mleka smakowe (również roślinne), napoje dla sportowców, organiczne napoje gazowane, wszystkie zawierają mnóstwo cukru.

Gotowe sosy do makaronu oraz zupy w puszce i dania typu fasolka po bretońsku. Dodaje się do nich cukier, który poprawia smak i konserwuje.

Przekąski dla dzieci. Przetwory owocowe, galaretki, batoniki zbożowe, deserki jogurtowe nafaszerowane są cukrem.

Rozszyfruj etykiety

Uważnie czytaj tabele z wartościami odżywczymi na opakowaniach i zamieniaj gramy na łyżeczki cukru. To da ci wyobrażenie, ile tak naprawdę go jesz. Łyżeczka cukru to 4,17 grama. Powiedzmy, że w tabeli na jakimś produkcie napisano "Cukry 20 g". To aż pięć łyżeczek!

Ważne, żeby sprawdzić na etykiecie, jakiej objętości dotyczy to 20 gramów. Jeśli np. porcji soku 200 ml, weź pod uwagę, że to niepełna szklanka. Na pewno wypijesz więcej!

Damon Gameau wraz z grupą specjalistów obliczyli przykładowe ilości cukru w tzw. zdrowej żywności: Musli z jogurtem light = 10 łyżeczek (mleko i jogurt to źródła cukru - laktozy), batonik jabłkowo-żurawinowy to 7 łyżeczek.

Zamienniki cukru

Ksylitol z brzozy. Smakuje słodko, ale ma o połowę mniej kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Zapobiega też próchnicy, chorobom dziąseł oraz odkwasza organizm.

Stewia 300 razy słodsza od cukru i pozbawiona kalorii! Kupuj proszek w czystej postaci, bez dodatków. Miarka wielkości najmniejszego paznokcia wystarczy za 2 łyżki cukru.

SHOW 17/2016

***Zobacz inne materiały o podobnej tematyce***


Najlepsze tematy