Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wiza do USA? To nie takie trudne

Marzysz o podróży do Stanów Zjednoczonych, ale obawiasz się, że nie otrzymasz wizy? To wcale nie jest trudne! Przeczytaj wywiad z Patrickiem T. McNeilem, zastępcą Konsula Generalnego USA w Warszawie.

Interia: Jakie warunki należy spełnić, by móc starać się o wizę do USA? Czy konieczny jest wcześniejszy zakup biletu lotniczego?

Reklama

Patrick T. McNeil: Ambasada Stanów Zjednoczonych w Warszawie i Konsulat Stanów Zjednoczonych w Krakowie rozpatrują wnioski o wizę nieimigracyjną do USA. Istnieje wiele ich kategorii, a warunki i wymagania dla każdej z nich nieco się różnią. Na przykład osoba ubiegająca się o wizę studencką (kategoria F lub M) musi przedstawić specjalny dokument wydany przez szkołę lub uniwersytet, który potwierdzi jej przyjęcie. Większość naszych wnioskodawców stara się o wizę turystyczną/biznesową (kategoria B1/B2), dla której nie ma konkretnych wymagań dokumentacyjnych oprócz wypełnionego online formularza zgłoszeniowego DS-160. Informujemy wnioskodawców, by nie kupowali biletów lotniczych, póki nie będą mieli pewności, że otrzymali wizę do USA.

I: Jakie okoliczności decydują o tym, kto dostaje wizę do USA? Kto nie ma szans na jej otrzymanie?

P.M.: Około 95% Polaków, którzy ubiegają się o wizę do USA w Warszawie i Krakowie, otrzymuje 10-letnie zezwolenie na wielokrotny wjazd. Podczas wywiadu wizowego konsul ustala, czy podróżny będzie korzystać z wizy zgodnie z deklaracją i kategorią. Zatem oczekuje się, że osoba ubiegająca się o wizę turystyczną/biznesową (B1/B2) będzie czasowo odwiedzać Stany Zjednoczone wyłącznie w celach wskazanych (np. zwiedzanie, odwiedziny przyjaciół lub krewnych, uczestnictwo w spotkaniach biznesowych, wystawach itd.) i niezwłocznie powróci do Polski. Odmawiamy wizy każdemu wnioskodawcy, co do którego mamy podejrzenia, że może korzystać z wizy inaczej, niż deklaruje (np. nie opuści Stanów Zjednoczonych w odpowiednim czasie lub podczas pobytu w USA będzie pracował bez zezwolenia). W Polsce tylko 5% wniosków o wizę jest odrzucanych, a decyzje te zawsze są podejmowane zgodnie z prawem Stanów Zjednoczonych.

I: Czy istnieją okoliczności zwiększające szanse na otrzymanie wizy?

P.M.: Osoba ubiegająca się o wizę ma większe szanse na uzyskanie pozwolenia na wjazd do USA, jeśli okaże silne więzi gospodarcze z Polską, takie jak stabilne zatrudnienie, a także silne więzi rodzinne i społeczne. Każdy wnioskodawca jest wyjątkowy, nie ma "magicznej formuły" gwarantującej zakwalifikowanie się do otrzymania wizy. Uważamy, że każda aplikacja wizowa podlega indywidualnemu rozpatrzeniu, ale przeważająca większość zgłoszeń zostaje zatwierdzona. Najważniejszą rzeczą, jaką może zrobić wnioskodawca w celu zapewnienia sobie wizy, jest przedstawienie konkretnych i wiarygodnych planów podróży oraz udzielanie prawdziwych odpowiedzi na pytania konsulatu.

I: Jakie dodatkowe dokumenty należy zabrać ze sobą na rozmowę z konsulem?

P.M.: Wnioskodawca powinien przedstawić dokumenty, które jego zdaniem wykazują dwie rzeczy: po pierwsze jego więzy z Polską (zwykle dokumenty dotyczące pracy lub innego źródła dochodu), a po drugie - cel podróży. Tak więc na przykład wyjeżdżający do Stanów Zjednoczonych na spotkania biznesowe z klientem może przedstawić list informujący o celu spotkania, a także, kiedy i gdzie spotkanie ma się odbyć.

I: Jakie błędy są najczęściej popełniane przez starających się o wizę do USA?

P.M.: Okazuje się, że wnioskodawcy często popełniają błędy podczas wypełniania formularza wizowego DS-160. Po pierwsze wnioskodawcy powinni wypełnić formularz i odpowiedzieć na każde pytanie w sposób prawdziwy i dokładny, zwracając szczególną uwagę na informacje biograficzne, takie jak data urodzenia i numer paszportu. Każdy, kto zmienił nazwisko z jakiegokolwiek powodu, np. z powodu małżeństwa lub rozwodu, musi wymienić wszystkie wcześniej używane nazwiska. Wnioskodawca może poprosić kogoś o pomoc w wypełnieniu formularza, na przykład bliską osobę lub biuro podróży, ale musi zapoznać się z udzielonymi odpowiedziami. Ponadto aplikacja wymaga przesłania aktualnego (zrobionego w ciągu ostatnich sześciu miesięcy) zdjęcia (...). Przede wszystkim ważne, by wnioskodawca zrozumiał, że urzędnik konsularny musi być przekonany o jego tożsamości i więzi z Polską, a także wiarygodności planów podróżniczych. Wnioskodawca powinien być przygotowany do udzielenia pełnych odpowiedzi na pytania zadane podczas rozmowy.

I: Wiele osób stereotypowo sądzi, że przed wejściem i w konsulacie trzeba stać w długiej kolejce. Czy rzeczywiście tak jest? Jak długo trwa wizyta?

P.M.: Tego typu opinie wywodzą się z ostatnich dziesięcioleci, kiedy ubieganie się o wizę do USA w Polsce było odmiennym doświadczeniem niż dzisiaj. Obecnie w Warszawie lub Krakowie jest to o wiele łatwiejsze, niż większość sądzi, a część procesu odbywa się online. Chociaż codziennie widzimy setki osób ubiegających się o wizę, staramy się, aby wizyta w naszych biurach była komfortowa i szybka. Regularnie przeprowadzamy badania w celu określenia, ile czasu wnioskodawcy spędzają w naszych poczekalniach, aby określić, które części procesu można usprawnić. Po przejściu przez kontrolę bezpieczeństwa przy wejściu do ambasady USA, większość osób ubiegających się o wizę spędza mniej niż 30 minut w Sekcji Konsularnej w Warszawie, a średni czas jest jeszcze niższy w Krakowie. Staramy się zminimalizować ten czas, zdając sobie sprawę (...), że często nasi klienci w celu otrzymania wizy podróżują do Warszawy lub Krakowa z innych części Polski! Prowadzimy również okresowe badania dotyczące obsługi klient, by zagwarantować najwyższą jakość rozmowy z każdym wnioskodawcą (...).

I: Jak długo trwa procedura przyznawania wizy (od wypełnienia wniosku - do odbioru wizy)?

P.M.: Określenie, ile czasu zajmuje spotkanie, zależy pod wieloma względami od wnioskodawcy. Musi on zapłacić wymaganą opłatę za aplikację, a następnie uzyskuje kod, który umożliwia dostęp do kalendarza internetowego, w którym wybiera datę i godzinę wywiadu (...). Decyzja o zatwierdzeniu lub odmowie wydania wizy niemal we wszystkich przypadkach zapada na miejscu. Wklejona do paszportu wiza zostaje dostarczona wnioskodawcy za pośrednictwem kuriera w ciągu 3-5 dni roboczych od daty wywiadu wizowego. Niektórzy wnioskodawcy decydują się na odbiór osobisty, by przyspieszyć tę część procesu.

I: Czy przy każdym wyjeździe trzeba starać się o nową wizę?

P.M.: Prawie wszystkie wizy turystyczno-biznesowe (B1/B2) przyznawane obywatelom polskim są ważne przez 10 lat i upoważniają do wielu wjazdów na teren Stanów Zjednoczonych. Jak długo podróżujący może przebywać w USA podczas jednorazowej wizyty, określa inspektora imigracyjny na granicy Stanów Zjednoczonych (np. na lotnisku przed wjazdem).

I: Co zrobić, jeśli wygasła ważność paszportu, w którym mam ważną wizę?

P.M.: Dopóki wiza nie zostanie uszkodzona (np. przez cięcie lub zarysowanie), pozostaje ważna do daty wygaśnięcia, nawet jeśli upłynęła ważność paszportu. W takim przypadku można po prostu podróżować z dwoma paszportami: nowym oraz starym zawierającym ważną wizę do Stanów Zjednoczonych.

I: Jak wielu Polaków składa w ciągu roku wnioski wizowe? Czy obserwuje się sezonowość wyjazdów? Jaki jest odsetek decyzji odmownych?

P.M.: W ubiegłym roku rozpatrzyliśmy w Polsce około 100 000 wniosków wizowych, a w tym roku spodziewamy się jeszcze większej liczby. Zapotrzebowanie na wizy do Stanów Zjednoczonych jest dość sezonowe. Największe zainteresowanie obserwujemy na wiosnę (kwiecień, maj, czerwiec). Wtedy rozpatrujemy wnioski dotyczące wzięcia udziału w popularnym programie Travel Summer Work (wizy kategorii J). Później latem pojawiają się osoby ubiegające się o wizę studencką (kategoria F i M).

W ubiegłym roku ogólnoświatowa skala odrzuceń wniosków o wizę turystyczną/biznesową (B1/B2) wyniosła 5,37%.  Średnia stopa odrzuceń stopniowo spada w ostatnich latach i jest o ponad 20% niższa niż zaledwie dziesięć lat temu. Wielu Polaków nadal uważa, że trudno jest zakwalifikować się do wizy w Stanach Zjednoczonych i są zaskoczeni faktem, że nasza stopa zatwierdzeń wynosi prawie 95%.

I: Co chciałby Pan doradzić Polakom wybierającym się turystycznie do USA?

P.M.: Jesteśmy dumni z naszego kraju i szczęśliwi, że możemy dzielić się pięknymi i ekscytującymi miejscami ze wszystkimi zwiedzającymi! Bawcie się w naszym pięknym kraju i powróćcie ze wspaniałymi wspomnieniami.  

 

Najlepsze tematy