Reklama

Dieta a skóra, czyli czym wzmacniać skórę od środka

Zbilansowana dieta jest podstawą dobrej formy i gwarancją młodego wyglądu. Na nic zdadzą się drogie zabiegi i kosmetyki z najwyższej półki, jeśli nie zadbamy o to, by w naszym menu znalazło się jak najwięcej wartościowych produktów.

Możesz być pewna, że żywieniowe grzeszki w pierwszej kolejności odbiją się na twojej skórze, a złe nawyki i używki sprawią, że stanie się sucha, wiotka i pozbawiona blasku. Sprawdź, gdzie szukać zbawiennych dla skóry składników, by cieszyć się jej pięknem także po 50.!

Oto pięć najważniejszych (i często nieoczywistych) dla skóry, naturalnych eliksirów młodości.

Wypowiedz się: Aktywny czas wolny - spośród autorek najciekawszych porad, wskazówek i opowieści rozlosujemy nagrody!

Reklama

1.       Witamina E

Nazywana "witaminą młodości", jest silnym przeciwutleniaczem. Hamuje procesy starzenia się skóry, powstawanie zmarszczek, odbudowuje zniszczone komórki. Regularnie przyjmowana chroni cerę przed niekorzystnym działaniem promieniowania UV. Oprócz właściwości odmładzających, witamina E ma zbawienny wpływ na płodność oraz gojenie się ran.

Co jeść, by  jej sobie dostarczyć? Najwięcej witaminy E znajduje się w olejach roślinnych (słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, z zarodków pszennych), orzechach, migdałach. Dobrym źródłem tej witaminy są również warzywa krzyżowe i papryka. Smaczne sałatki skropione odrobiną oleju roślinnego to najlepsze danie, jakim możesz uraczyć swoją skórę.

2.       Koenzym Q10

W gospodarce mineralnej naszego organizmu odpowiada za utlenienie komórek, a co za tym idzie - prawidłowy proces regeneracji, tworzenia się komórek oraz ochronę przed wolnymi rodnikami. 

Po 40. roku życia zdolność produkowania koenzymu Q10 w naszym ciele drastycznie spada. Efektem może być nie tylko spadek odporności skóry na uszkodzenia mechaniczne i toksyny, ale też poważne choroby układu krążenia lub osłabienie kondycji umysłowej.

Gdzie go szukać? Najwięcej koenzymu Q10 znajdziesz w kiełkach pszenicy, roślinach strączkowych, podrobach i rybach (łosoś, sardynki, makrele), a także surowym mięsie (kurczak, wołowina). Sięgaj również po orzeszki ziemne i olej rzepakowy. Bogate w ten składnik Q10 są również czarna porzeczka, truskawki oraz marchew.

3.       Retinol

Coraz częściej pojawia się w składzie skutecznych kremów odmładzających do skóry dojrzałej. Witamina A, czyli retinol stymuluje odnowę komórek, przeciwdziała starzeniu się skóry, wpływa na odnowienie włókien elastycznych.

W efekcie nawet najbardziej zniszczona cera nabiera blasku, skóra intensywniej produkuje włókna kolagenowe. Zmarszczki są płytsze, twarz nabiera równomiernego kolorytu. Działa w najgłębszych warstwach naskórka, dlatego ma kluczowe znaczenie w codziennym odżywianiu skóry.

Najczystszą i najbardziej aktywną postać witaminy A znajdziesz w produktach pochodzenia zwierzęcego. Sięgaj po jaja, tłuste, morskie ryby, pij tran.  Od czasu do czasu skuś się na podroby, masło i sery dojrzewające.

4.       Kwas foliowy

Kojarzony głównie z prawidłowym rozwojem dziecka w łonie matki ma o wiele szersze zastosowanie - również w kosmetyce. Regularnie dostarczany organizmowi kwas foliowy podnosi poziom elastyczności i jędrności skóry, wzmacnia jej barierę ochronną, pobudza produkcję kolagenu, co w efekcie powoduje redukcję nawet głębokich zmarszczek. Dzięki temu nawet skóra dojrzała staje się gładka i miękka w dotyku.

Gdzie szukać kwasu foliowego? Występuje zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych. Największą ilość znajdziemy w surowych owocach i warzywach, dlatego sięgaj jak najczęściej po brokuły, pomarańcze, szpinak. Dobrym źródłem odmładzającego kwasu są również pomidory, groch, fasola, buraki oraz awokado.

Ważne, by wszystkie produkty zjadać w postaci jak najmniej przetworzonej, ponieważ kwas foliowy jest bardzo wrażliwy m.in. na działanie temperatury. Dzięki tak przygotowanemu posiłkowi lub przekąsce mamy gwarancję, że wszystko, co z nich najlepsze dostarczamy organizmowi.

5.       Cynk

Niedobór lub długotrwały brak tego pierwiastka prowadzi do nieodwracalnych zmian w strukturze głębokich warstw skóry, co w konsekwencji może powodować poważne choroby - łuszczycę, upośledzenie procesu gojenia się ran, nieprawidłowy wzrost włosów.

Skóra pozbawiona cynku staje się sucha, podrażniona, podatna na wpływ zanieczyszczeń i uszkodzeń mechanicznych. Jeśli masz problemy z trądzikiem różowatym, tłustą cerą lub stanami ropnymi, musisz pamiętać o nim w swojej codziennej diecie.

Co jeść, by uzupełniać poziom cynku w organizmie? Najlepszym jego źródłem są ostrygi i małże. Jeśli nie przepadasz za owocami morza, warto sięgnąć po chudą wołowinę lub wieprzowinę . Cynku dostarczają nam również zarodki i kiełki pszenicy, nasiona dyni, słonecznika, ziarna sezamu, kakao i fasola mung. Uzupełnieniem jego rezerw będzie także pieczywo pełnoziarniste.

Zdrowe odżywianie, zbilansowana dieta jest jednym z czynników zdrowej skóry. Stosowanie drastycznych diet bez odpowiednich substancji odżywczych, witamin i mikroelementów doprowadza do licznych zmian w obrębie nie tylko skóry ale także włosów i paznokci. To takie witaminy jak wit. C i E oraz koenzym Q są najlepszymi wymiataczami wolnych rodników,  które jak wiadomo są odpowiedzialne za procesy zapalne, nowotworowe i starzenie się. Witamina A z kolei pobudza do produkcji kolagenu podobnie jak kwas foliowy. Brak takich pierwiastków jak cynk z kolei nasila wypadanie włosów, opóźnia gojenie się ran.  Należy pamiętać także o spożywaniu magnezu (jednej kosteczce czekolady), produktów zbożowych pełnoziarnistych, które  dostarczą nam cała gamę  witamin z grupy B. Dodatkowo  nie wolno nam zapominać o piciu odpowiedniej ilości płynów około 2 litrów dziennie. Stosowanie suplementów diety oczywiście wspomaga organizm ale zdecydowanie lepsza jest przyswajalność substancji odżywczych z naturalnych pokarmów. Należy pamiętać również o zmniejszonej ilości soli w pokarmach, pikantnych przypraw oraz używek. 

Zapytaj dietetyka


.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy