Reklama

Dieta, która doda ci energii

Każda z nas od czasu do czasu sięga po niezdrowe przekąski – słodki batonik czy solone orzeszki. Warto jednak pamiętać, że, w myśl powiedzenia „jesteś tym, co jesz”, małe grzeszki prędzej czy później odbiją się na naszym zdrowiu. Jak do tego nie dopuścić?

Podczas przygotowywania posiłków powinnyśmy kierować się kilkoma prostymi zasadami.  Przede wszystkim dbajmy o to, by jeść regularnie - minimum pięć posiłków w równych odstępach czasu.  Każdy dzień rozpoczynajmy zdrowym śniadaniem, jedzonym zawsze o tej samej porze (pamiętajmy, że godzina 10.00 to zdecydowanie za późno na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii). Starajmy się do minimum ograniczyć pieczywo, zwłaszcza popularne pszenne bułki. Choć chleb razowy z ziarnem będzie dla nas zdecydowanie lepszą alternatywą, ograniczmy się do jednej kromki dziennie (przy okazji pamiętajmy o unikaniu suchych nasion roślin strączkowych).

Reklama

Zrezygnujmy w zupełności z tłustych, smażonych potraw, które powodują wzdęcia i bóle wątroby czy trzustki.  Dieta musi być lekkostrawna, gdyż nasz układ trawienny w wieku 50 lat nie radzi sobie już tak samo z mocno przetworzonymi składnikami dań. Przygotuj jadłospis na cały tydzień i trzymaj się konsekwentnie planu.  Zabójcze dla sylwetki mogą być również duże porcje dań, do których do tej pory byłaś przyzwyczajona. Staraj się więc sukcesywnie zmniejszać ilość jedzenia lądującego na twoim talerzu. Jedz mniejsze porcje, ale częściej - dzięki temu nie będziesz głodna i nie będziesz zbyt często łamała zasad diety.

Zwieńczeniem zdrowych nawyków i zasad odżywiania się będzie codzienne przyjmowanie płynów - np. wody mineralnej lub zielonej herbaty, które mają działanie oczyszczające, świetnie sprawdzają się w profilaktyce chorób o podłożu neurologicznym i nowotworowym.

Co warto włączyć w menu kobiet 50+

Po jakie produkty powinny sięgać kobiety, które przekroczyły magiczną granicę pięćdziesiątki? Oto kilka produktów, dzięki którym codziennie dostarczysz organizmowi to, co najważniejsze w twoim wieku.

Kasza jaglana - jest lekkostrawna i zawiera mnóstwo witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na celiakię lub niedokrwistość. Łagodzi stany zapalne, reguluje poziom cholesterolu we krwi, a zawarta w niej witamina E poprawia pamięć i koncentrację.

Olej lniany - bogate źródło kwasów omega-3 i witamin E, nazywanej witaminą młodości. To między innymi tym składnikom zawdzięczamy piękną cerę, lśniące włosy i mocne paznokcie, wysoką odporność na wirusy i bakterie. Olej lniany jest doskonały w profilaktyce chorób krążenia i układu trawiennego.

Brokuły - prawdopodobnie najzdrowsze warzywo na świecie. Zawierają mnóstwo magnezu, potasu i wapnia, a także witamin C, K, B1. W skład brokułów wchodzą również chlorofil, beta-karoten, sulforafan o bardzo silnych właściwościach przeciwrakowych.

Jajka - mają właściwie wszystko, czym należy wspierać nasz organizm. Pełnowartościowe białko, lecytyna, wapń, żelazo, cynk, witaminy m.in. A i D to tak naprawdę część składników, znajdujących się w jajku. Regularne ich spożywanie chroni przed miażdżycą, reguluje poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo.

Miód - "płynnego złota" w Polsce mamy pod dostatkiem, należy więc czerpać garściami z jego dobrodziejstw. Miód ma silne właściwości antybakteryjne, zawarte w nim acetylocholina i potas usprawniają pracę serca. Ponadto hamuje procesy miażdżycowe, pobudza do pracy mózg i pomaga zwalczać infekcje i przeziębienia.

Jarmuż - prawdziwa kopalnia cennych witamin i pierwiastków, w tym wapnia i potasu, błonnika, witamin C i K oraz bardzo silnych przeciwutleniaczy, dzięki którym zmniejszymy do minimum ryzyko wystąpienia nowotworów.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy