Reklama

Wspomóż wątrobę

Kilka dni siedzenia przy zastawionym stole wyjątkowo nie służy wątrobie.

Nadmiar jedzenia powoduje jej powiększenie. Wątroba jest bardzo pracowita. Przetwarza tłuszcze, białka, węglowodany, składniki mineralne i witaminy. Niszczy szkodliwe produkty, które trafiają tu z pożywieniem lub lekami albo są odpadami przemiany materii. Gdy zbyt długo ucztujesz, twoja wątroba musi strawić nadmierną ilość tłuszczu. Wytwarza wówczas sporo żółci.

Gdy do posiłku serwujesz alkohol, wykonuje ona ogromny wysiłek, aby odtruć organizm. Przeciążona pracą powiększa się i uciska. Czujesz wtedy ból pod prawym żebrem. Masz nieprzyjemne uczucie pełności. Mogą pojawić się mdłości, biegunka lub zaparcie.

Reklama

Aby jej pomóc, już przy stole sięgaj po ziołowe przyprawy, które sprawią, że dania będą lżej strawne: tymianek, majeranek, kminek, mięta, oregano, jałowiec. Unikaj pieprzu, curry, cząbru, ostrej papryki, octu i musztardy, które podrażniają przewód pokarmowy.

Z zup wybieraj niezabielane, a z ciast sernik (z twarogu do 1,5 proc. tłuszczu). Jeżeli mimo to poczujesz, że coś ci "leży" na wątrobie, natychmiast odejdź od stołu. Usiądź wygodnie, rozluźnij uciskające w pasie ubranie (koniecznie rozepnij pasek). Na bolące miejsce przyłóż ciepły termofor. Zaparz zioła. Ulgę przyniesie herbatka miętowa, imbirowa lub z majeranku.

Do najskuteczniejszych środków kojących ból należą wyciągi z nasion ostropestu plamistego i ziela karczochów. Spróbuj masażu... stóp. Gdy te sposoby nie przyniosą ulgi, sięgnij po naturalne leki. I postaraj się, aby upłynęły trzy godziny, zanim ponownie coś przekąsisz.




Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: wątroba
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy