Reklama

Mikołajki z ciasta piernikowego

Przepyszne łakocie z korzenną nutą wprowadzą nas w klimat świąt.

Składniki

  • 250 g mąki tortowej,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 50 g miodu,
  • 30 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • tłuszcz do formy

Składniki na polewę

  • 1 białko,
  • 150 g cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego

Przygotowanie:

Mąkę i cukier przesiać i wymieszać z sodą. Dodać miód, masło, jajko i przyprawę do piernika. Zagnieść twardsze, nielepiące się ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce do następnego dnia.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm i wykroić z niego Mikołaje. Rozłożyć je na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 15 minut. Gdy nieco przestygną na blasze, przełożyć na metalową kratkę, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Reklama

Białko z cukrem i cytryną utrzeć na gładką, błyszczącą polewę. Odlać ok. połowy polewy i zabarwić ją spożywczym barwnikiem na czerwono. Do małych papierowych rożków wlać obie polewy. Na pierniczkach namalować twarze i Mikołajowe czapki. Odstawić do stężenia.


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy