Reklama

Perła południowej Francji

Marsylia to wielkie, tętniące życiem francuskie miasto i port. To otwarta brama na południe - ku Afryce. Przeczytaj, dlaczego warto tutaj zajrzeć właśnie w 2013 roku.

Marsylia świętuje w tym roku zaszczytny tytuł stolicy kultury europejskiej. Oficjalne otwarcie odbyło się w przystani Vieux-Port zapierającą dech w piersiach paradą światła. Górująca nad miastem bazylika Notre- Dame de la Garde otrzymała dodatkową wspaniałą iluminację. Latem odbędzie się tu wiele festiwali.

Marsylia to najstarsze, drugie co do wielkości miasto Francji i największy port nad Morzem Śródziemnym. Założyli je Grecy w czasach antycznych, a dynamicznie rozwijający się port przyciągał przez wieki emigrantów z całego basenu Morza Śródziemnego. Do dziś jedna trzecia mieszkańców ma korzenie włoskie, mieszka tu również wielu imigrantów z Maroka, Algierii, Tunezji i Turcji.

Reklama

Aby podziwiać niezwykłą aurę portowego miasta, warto wybrać się pod wieczór w okolice iluminowanych budowli, pospacerować po bulwarach lub odbyć przechadzkę ze Starego Portu (Vieux- -Port) w kierunku plaż Prado. Idzie się ruchliwą ulicą, wzdłuż której nad skalistymi brzegami morza ciągnie się najdłuższa ławka świata - ma aż trzy km długości.

Pomysły na wolny czas

Malownicze karuzele
Bogato zdobiona karuzela (muszle, konie, karety, gondolki) to charakterystyczny element wielu miast francuskich. Karuzele stoją zwykle przy głównych traktach spacerowych w pobliżu parku.

Wieczorami są pięknie iluminowane i przyciągają dzieci oraz gapiów skoczną muzyką. Niektóre z nich to prawdziwe zabytki, liczące sobie kilkadziesiąt lat.

Mydło z oliwy
Już od wieków średnich w Marsylii produkowano mydło z oliwy z oliwek. Sprzedawane w kostkach powinno zawierać minimum 72 proc. tłuszczu. Nie można dodawać do niego nienaturalnych barwników. Stosuje się je do pielęgnacji ciała i włosów, także do prania bielizny. Zabarwione na kolor niebieski kostki mydła wzbogacone są olejkiem z lawendy.

Bouillabaisse
Jak twierdzą nie tylko mieszkańcy Marsylii, jest to najlepsza zupa rybna świata. Sporządzana jest z kilku gatunków ryb, m.in. żabnicy, barweny czy węgorza morskiego, oraz skorupiaków. Serwowana z grzankami z majonezem.

Życie Na Gorąco 08/2013

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: Francja | turystyka | podróże | świątynia | zupa rybna
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama