Reklama

Narty w Bułgarii: Borowec

Stare miasteczko opodal Sofii zaprasza na narty i wypoczynek w tanich pensjonatach!

Wszystkich, którzy lubią górskie scenerie i przepadają za urokami narciarstwa, na zimowy wypoczynek zaprasza Borowec! Leży w odległości zaledwie 70 km od stolicy Bułgarii, Sofii. Najlepiej zarezerwować wcześniej noclegi (2-osobowy pokój kosztuje ok. 35 euro), zaopatrzyć się w tutejszą walutę (1 lewa to średnio 2 złote) i można już korzystać do woli z miejscowych atrakcji.

Borowec na wysokości 1350 m n.p.m. jest w Bułgarii największym i jednym z najnowocześniejszych ośrodków turystyki górskiej. Tętni życiem i latem, i zimą. Dwukrotnie odbyły się tu zawody Pucharu Świata w dyscyplinach alpejskich. Zjazd w slalomie gigancie nie jest może dla wszystkich, za to przejazd kolejką gondolową na pobliski Jastrebec - jak najbardziej! Podróż trwa 25 minut, pokonuje się prawie 5 km i osiąga wysokość 2369 m n.p.m. A widoki ze szczytu zapierają dech w piersiach!

Potem można już skosztować domowej kuchni w uroczym, zbudowanym z kamienia schronisku. Sam Borowec też potrafi urzec przybyszów. Wiele tu cieszących oko, bo o pięknej architekturze pensjonatów i hoteli, wiele mechan (tak nazywają się tu gospody) i kawiarenek. I to na każdą kieszeń. Można przekąsić w nich coś z regionalnych smakołyków i ruszyć historycznymi uliczkami. Miasteczko bowiem założone zostało w 1897 roku.

Nie pomińmy ciekawej pamiątki po księciu-założycielu. To pałacyk myśliwski Carska Bistrica, położony w parku przy trasie kolejki gondolowej, 15 minut od centrum. Wiktoriańskie wnętrza pałacyku zdobią trofea myśliwskie oraz balustrady, sufity i meble ze słynnej szkoły snycerskiej w Samokowcu. Wrażenie robi kapitańska kajuta, którą książę podobno wygrał w karty... Pełnia sezonu narciarskiego trwa w Borowcu od grudnia do połowy kwietnia. Na pewno zdążymy!

Reklama

Smaki Bułgarii

Dla Bułgarii charakterystyczną przekąską jest sałatka sirene, w której warzywa przysypane są utartym bułgarskim twardym białym serem. Ten sam ser występuje w sirene po szopsku, lecz tu zapiekany jest z pomidorami i papryką.

Słynna na cały świat bułgarska ceramika zdobiona jest tutejszymi ludowymi motywami. Odpowiednio wypalane naczynia mają grube ścianki, ponieważ Bułgarom służą nie tylko ku ozdobie. Znajdują praktyczne zastosowanie w kuchni do zapiekania lub ogrzewania potraw.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: Bułgaria | narty | turystyka | podróże | kurort | Panorama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy