Reklama

Jeść jak Ligurowie

Liguria. Kolorowe domy, lazurowe morze, uśmiechnięci ludzie i smaczna kuchnia. Oliwa, pesto, focaccia to flagowe produkty regionu. I jeszcze te owoce morza! Restauracje znajdują się tu o krok od siebie. Bo Liguryjczycy uwielbiają jeść.

Wino u Piotra

Kościół parafialny św. Piotra w Cornigli zachwyca pastelowymi freskami i delikatnymi białymi detalami. Budowla została wzniesiona w XIV wieku na fundamentach tysiącletniej kaplicy. 29 czerwca mieszkańcy obchodzą święto patrona. Jeśli jest okazja, by się w tym czasie tam znaleźć, warto. Miejscowe kobiety przygotowują wtedy lokalne specjały (i wino), którymi częstują turystów.

Pesto, torta i Admirał

Najsłynniejszą potrawą Ligurii jest pesto, szczególnie w odmianie genovese (mieszanka bazylii, oliwy, czosnku, orzeszków piniowych oraz serów pecorino sardo i parmezanu). Pesto najczęściej podawane jest z makaronami trofie lub trenette, ale używane jest także jako przyprawa do zup. Innym specjałem są pikantne torty (ciasta), np. torta pasqualina (nadzienie z botwiny, szpinaku, brukwi, cebuli, parmezanu). Ale to nie koniec! Region może się także poszczycić autorską pizzą all’Andrea (nazwaną od imienia bohaterskiego admirała Andrei Dorii) z pomidorami, cebulą, czosnkiem, czarnymi oliwkami i sardelami. 

Reklama


Wybrzeże smakosza

Przy promenadzie w Santa Margherita Ligure znajdują się dwie świetne restauracje. Pierwszą, Caffe del Porto, warto odwiedzić dla pieczonej dorady i ogromnego wyboru win, drugą - Santa Lucię, dla przepysznej pizzy i rewelacyjnego tiramisu. Jeśli śniadanie na mieście, to w Caffe Matteo w Cornigli, przy głównym placu. Miłośnicy owoców morza powinni odwiedzić Osterię Tumelin w Levanto. Przystawka ze świeżych małży czy risotto z owocami morza to tutaj pozycje obowiązkowe.

Ryby rządzą

Sardynki, tuńczyk, sardele, okoń morski, ośmiornice, mątwy i kalmary. Jest w czym wybierać. Popularną potrawą są w Ligurii nadziewane sardele, cappon magro (mieszanka ryb i owoców morza podawana z focaccią) oraz burrida (zupa rybna). W wielu miejscowościach Riwiery nadal odbywają się targi rybne. Codziennie rano w porcie Santa Margherity można kupić świeżo złowione ryby, a w Levanto dostać owoce morza wprost z łodzi.

Co po pesto?

Ricotta to miękki, delikatny w smaku ser, konsystencją przypominający twaróg. Powstaje z serwatki po produkcji serów podpuszczkowych. Można ją jeść z pieczywem lub samą, z dodatkiem ziół czy miodu. Stanowi świetne uzupełnienie makaronów, szczególnie z czosnkiem i szpinakiem. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do ravioli, cannelloni czy naleśników.

Zobacz koniecznie!

● Odwiedź Groppo - niewielką grupę domów położonych nad Manarolą. Każdy z nich ma własną winnicę, w której można spróbować lokalnych produktów i kupić je. Wstęp dla posiadaczy Cinque Terre Carta.
● Spróbuj białego wytrawnego wina Cinque Terre. Znajdziesz je na pewno w każdym barze Cornigli, która słynie z jego produkcji.
● Zobacz cmentarz w Portofino. Jego ściany są pełne półek ze zdjęciami upamiętniającymi zmarłych. Nie wszystkie są typowe!

Twój Styl
Dowiedz się więcej na temat: turystyka | kulinaria | Włochy | kuchnia | pesto | wino | restauracja | podróże | jedzenie | makaron | przepis | owoce morza
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy