Reklama

Chantilly: Prawdziwa historia bitej śmietany

W zamku Chantilly w XVIII wieku powstał przysmak, który do dzisiaj jest znany i kochany na całym świecie. Nie wyobrażamy sobie bez niego świeżych truskawek, lodów czy słynnych rurek. Crème Chantilly to nic innego jak bita śmietana.

Posiadłość Chantilly to zamek leżący 1,5 godziny drogi od Paryża. W środku można zobaczyć między innymi imponujący gabinet książkowy z 19 tysiącami woluminów stojących na półkach rozciągających się na wszystkich ścianach od podłogi po sufit, elegancką turkusowo-złotą sypialnię księżnej i księcia d'Aumale oraz liczne dzieła sztuki. 

Otacza go piękny ogród z wieloma sadzawkami, w których pływają kaczki i majestatyczne łabędzie. Choć i zamek, i park na pewno skrywają wiele sekretów, przez wieki najpilniej strzeżonym był ten, jak przygotować idealną śmietankę Chantilly, czyli bitą śmietanę.

Reklama

Kiedy zaserwowano ją na jednej z uczt w zamku, goście rozpływali się nad jej oryginalnym smakiem i cudowną, piankową konsystencją. Jej sława szybko rozprzestrzeniła się po całej Europie. Ale historia mówi, że nieszybko zdecydowano się na zdradzenie przepisu na ten przysmak.

Bita śmietana powstała w mleczarni Hameau zaopatrującej dwór Chantilly. Mówi się, że prawdopodobnie na jej recepturę natrafiono podczas ubijania śmietany na masło. Najważniejsze było to, żeby po wyjęciu z naczynia, w którym ubijało się śmietanę, "pozostawał na jej wierzchu widoczny loczek, a wiele loczków tworzyło sztywne fale".

Kiedy odwiedzisz zamek Chantilly, koniecznie tuż za jego bramą skosztuj gofrów z bitą śmietaną. Nie daj się zwieść - w budkach po lewej stronie serwują śmietankę w sprayu. Po prawej pewien pan od dekad serwuje crème Chantilly przygotowany wedle tradycyjnej receptury. Nie jest ona już tajemnicą, możesz francuską śmietankę przygotować samodzielnie wedle poniższego przepisu.

Przepis na crème Chantilly

Przygotowanie : 15 minut

Składniki

  • 500 ml świeżej śmietany (minimum 30% tłuszczu)
  • 40 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii

Schłodzoną śmietankę wlej do schłodzonej miski.

Dodaj cukier puder i wanilię.

Śmietanę ubij energicznie trzepaczką lub mikserem, aż zgęstnieje na tyle, aby utworzyć fale.

Laskę wanilii można zastąpić cukrem wanilinowym.

***

Czytaj także: 

Historia z życia zwierząt, która wzrusza do łez 

Inwazja bolimuszek. Jak je rozpoznać? 

Zobacz również:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy