Reklama
Usta pod kontrolą

Domowe sposoby pielęgnacji warg

Łatwo wysychają i pierzchną, zwłaszcza w chłodnych porach roku.

Delikatnie wygładzone

Na wietrze i mrozie usta pierzchną, wysychają i się łuszczą. Pielęgnację warto więc rozpocząć od ich wygładzenia. Najlepiej do tego celu użyć cukrowego peelingu. Możemy kupić już gotowy w drogerii lub przygotować go w domu. Wystarczy wymieszać łyżkę cukru z łyżeczką soku z pomarańczy i łyżeczką oliwy. Powstałą papkę nabieramy na palec i masujemy nią wargi okrężnymi ruchami. Następnie peeling spłukujemy zimną wodą, która dodatkowo ujędrni wargi.

Koniec z bolesnym pękaniem

Spierzchnięte, popękane wargi najlepiej smarować wazeliną. Ponieważ kosmetyk ten trudno zmyć wodą, długo pozostaje na powierzchni skóry, zabezpieczając ją przed wysychaniem i pękaniem. Czysta wazelina nie podrażnia i nie wywołuje uczulenia. Mogą ją więc stosować nawet alergicy.

Reklama

Jeśli używamy szminek, wybierajmy takie, które, oprócz barwnego pigmentu, zawierają składniki pielęgnacyjne. W kolorowych pomadkach dobrych firm znajdziemy nie tylko substancje odżywcze i nawilżające, ale nawet serum liftingujące.

Dobrze nawilżone

Szminka długo trzyma się tylko na wypielęgnowanych i nawilżonych ustach. Ponieważ wargi najszybciej wysychają, gdy są narażone na gwałtowne zmiany temperatury, pamiętajmy o stosowaniu balsamu ochronnego przed każdym wyjściem z domu. Gdy przebywamy w ciepłym, suchym pomieszczeniu, stosujmy kremy lub pomadki nawilżające. Smarujmy nimi wargi kilka razy dziennie.

Bez szpecącego wąsika

Nawet najlepiej wypielęgnowane usta nie dodadzą nam urody, jeśli nad górną wargą widoczny jest wąsik. Bywa on efektem zaburzeń hormonalnych albo cechą genetyczną. Pozbyć się go możemy w gabinecie kosmetycznym. Wymaga to jednak przeprowadzenia kilku, dość drogich zabiegów. Taniej wyniesie usuwanie włosków za pomocą plastrów woskowych do depilacji twarzy lub pęsetą, gdy mamy ich mało.

Domowe sposoby

Doskonałym środkiem na spierzchnięte, popękane wargi jest naturalny miód. Nakładamy go grubą warstwą i nie zlizujemy co najmniej przez kilkanaście minut. Potem możemy zjeść. Zlikwidować spierzchnięcia pomaga także sok z zielonego ogórka. Łagodzi on podrażnienia i przyspiesza gojenie. Sok można wymieszać z łyżeczką tłustego twarogu, który też ma właściwości kojące i regenerujące.

Warto wiedzieć

Pękanie kącików ust może wynikać z niedoboru cynku. Ponieważ nasz organizm najlepiej przyswaja cynk z żywności, wzbogaćmy swoją dietę w produkty, które zawierają dużo tego pierwiastka. Są to m.in. owoce morza, kapusta, ogórki.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy