Przejdź na stronę główną Interia.pl

Smaki południa

Dieta śródziemnomorska jest smaczna i zdrowa. Jej składniki mają też dobroczynny wpływ na naszą skórę. Szukaj ich nie tylko w warzywniaku, ale także w kosmetykach.

Oliwa i oliwki: nie tylko nawilżenie

Reklama

Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli i witamin zawartych w tym zdrowym tłuszczu sprawia, że wspaniale pielęgnuje każdy rodzaj skóry. Zarówno oliwki, jak i pozyskiwana z nich oliwa, od wieków stosowane są w pielęgnacji skóry. Świetnie regenerują jej naturalny płaszcz hydrolipidowy, chroniąc ją przed utratą wody i szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Oliwki to źródło cennych antyoksydantów i tzw. witamin piękna (A, B, C, E i F). To właśnie one sprawiają, że otrzymywana z nich oliwa opóźnia procesy starzenia zachodzące w skórze i wygładza zmarszczki. Cenne są nie tylko owoce, lecz także liście zielonej oliwki. Dzięki zawartości oleuropeiny odświeżają i wzmacniają skórę oraz chronią ją przed wysuszeniem.

Nasza rada. Oliwa z oliwek (najlepiej extra virgine) z powodzeniem zastąpi balsam do ciała. Dodaj jej 2 łyżki do kąpieli, a wychodząc z wody,nie spłukuj ciała, jedynie delikatnie osusz je ręcznikiem. Na twojej skórze zostanie tyle oliwy, ile jej potrzeba.

Ożywienie dzięki nasionom i orzechom

Przemysł kosmetyczny już dawno docenił pestki, migdały i orzechy. Są one źródłem kwasu foliowego, mikroelementów i witamin. Nie żałuj ich swojej skórze. Zastosowanie w kosmetyce tych zdrowych tłuszczy jest naprawdę wszechstronne. Olejek ze słodkich migdałów jest odpowiedni nawet dla cery wrażliwej i podrażnionej. Wygładza też przesuszoną skórę, nawilża ją i chroni przed czynnikami zewnętrznymi. Z orzechów makadamia wytwarza się olej, który pielęgnuje każdy rodzaj skóry, w tym również naczynkową. Liście i łupiny orzecha włoskiego zawierają naturalny barwnik, który często wchodzi w skład preparatów brązujących i poprawiających koloryt skóry. 

Zmielone łupiny odnajdziesz też w peelingach, w roli drobinek złuszczających. Olej z pestek dyni przyspiesza gojenie naskórka. Jego właściwości natłuszczające i odżywcze przysłużą się szczególnie cerze suchej i delikatnej.

Nasza rada. By samej zrobić peeling, wystarczy zmielić w blenderze migdały z dodatkiem olejku migdałowego. Tak powstałą papkę nałóż na twarz i wmasowuj przez dwie minuty. Potem spłucz letnią wodą. Cera będzie wygładzona, a dzięki dobroczynnym substancjom zawartym w migdałach, także odżywiona. W skład domowych masek i peelingów mogą też wchodzić zmielone lub utłuczone w moździerzu pestki dyni.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama