Nakarm włosy
Białka, minerały, witaminy. Ich niedobory szybko odbijają się na kondycji włosów. Których składników potrzebują?
Dlatego właśnie dostarczanie organizmowi protein to sposób na pielęgnację od wewnątrz. Szczególnie ważne są dla włosów cysteina i metionina: to aminokwasy, które są głównym składnikiem keratyny.
Źródłem cysteiny są mięso wołowe i drobiowe, fasola, soczewica, soja, a także mleko. Z kolei metionina znajduje się w rybach, parmezanie, pestkach dyni, nasionach lnu i słonecznika oraz w mięsie.
Witamina A, czyli znany z kremów do twarzy retinol, wpływa na prawidłowy metabolizm komórek macierzy włosa. Bez witaminy A włosy stają się suche i łamliwe. Dlatego pij mleko, jedz sery, jaja, pomidory i paprykę.
Witamina B uczestniczy w procesach fizjologicznych wzrostu włosów. Znajdziesz ją w jogurtach, brokułach i wątróbkach. Witamina E (której źródłem są oleje, zboża i migdały) chroni włosy przed wolnymi rodnikami, a witamina H, czyli biotyna (zawierają ją orzechy, sardynki, szpinak) zabezpiecza przed łysieniem i siwieniem.
One gwarantują włosom prawidłowy rozwój. Jedz więc produkty zbożowe (dla krzemu), cebulę i czosnek (mają siarkę), ryby (źródło cynku) oraz buraki i czarną porzeczkę (zawierają żelazo). Aby wzmocnić włosy osłabione, warto sięgnąć po suplementy.
Zobacz także: