Reklama
Nadciśnienie pod kontrolą

Dieta nadciśnieniowca

Czy wiesz, czego jesz za dużo, a czego za mało?

Nieleczone nadciśnienie prowadzi do przewlekłych chorób serca i układu krążenia. Nadciśnienie w początkowej fazie można samodzielnie utrzymać w ryzach. Jak? Przede wszystkim zrewiduj swój codzienny jadłospis: wyeliminuj nadmiar soli, tłuszcze zwierzęce, żywność wysoko przetworzoną oraz białą mąkę.

Koniecznie włącz do grafika codziennych zajęć aktywność fizyczną, zwłaszcza gdy masz nadwagę. Pij mniej kawy i herbaty, a więcej wody niegazowanej oraz ziół regulujących ciśnienie. Przy nadciśnieniu bardzo ważne jest ograniczenie spożycia soli (zawierają ją wędliny, konserwy, słone przekąski).

Reklama

Konieczne jest także całkowite wykluczenie alkoholu i bezwarunkowe rozstanie z paleniem. Gdy już zażywasz leki obniżające ciśnienie, pamiętaj też o uzupełnianiu magnezu i potasu.

Pomidory

Warzywa, które pozwolą uzupełnić niedobory potasu to właśnie pomidory oraz soja. Powinny znaleźć się codziennie w menu osoby cierpiącej na nadciśnienie. Potas znajduje się też w przetworach pomidorowych (keczupy, soki, przeciery). Nieco mniej zawierają go ziemniaki, rzodkiewki, a także pestki słonecznika.

Ciemna czekolada

Ciemna czekolada dostarczy organizmowi flawonole, które mają wpływ na kurczliwość naczyń krwionośnych, podnosząc ich elastyczność. Ponadto gorzka czekolada (ponad 70 proc. kakao) da nam magnez, bardzo ważny w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia. Magnez zawierają także orzechy i kasze.

Czosnek

Spożywając systematycznie czosnek dbasz o kondycję i elastyczność naczyń krwionośnych. Nie pozwala on na odkładanie się płytki miażdżycowej i działa przeciwzakrzepowo. A miażdżyca idzie w parze z nadciśnieniem zwężając światło naczyń krwionośnych.

Jarzębina, kalina

Owoce jarzębiny, kaliny, kwiatostan głogu, korzeń mniszka, ziele serdecznika, ziele ruty, lipa i dziurawiec - to tylko niektóre składniki mieszanki, którą dobrze pić przy nadciśnieniu. Składniki wymieszaj w takich samych proporcjach, 2 łyżki mieszanki zalej 2 szklankami letniej wody, powoli zagotuj i trzymaj na wolnym ogniu jeszcze 10-15 min. Gdy odwar ostygnie, przecedź. Pij ciepły 3 razy dziennie 30 min przed posiłkiem.

Banany oraz suszone śliwki, figi, morele są źródłem potasu, bardzo ważnego pierwiastka przy nadciśnieniu. Uważa się, że tak jak nadmiar soli prowadzi do nadciśnienia, tak samo jest za niego odpowiedzialny niedobór potasu.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama