Reklama

Kruche paznokcie

​Zadbane dłonie i wypielęgnowane paznokcieto nasza wizytówka. Dlatego jeśli zaczynają sięłamać, pora na program naprawczy.

Pto nie tylko uroda, ale i nasze zdrowie. Co prawda z wiekiem stają się one bardziej łamliwe, ale również stosowanie drażniących detergentów ma istotne znaczenie dla ich wyglądu. Jak zatem o nie zadbać?



Pokaż dłonie, a powiem, co Ci dolega


Zmiany na paznokciach, takie jak przebarwienia lub zgrubienia,mogą być objawem problemów z wątrobą, nerkami, sercem i płucami, jak również symptomem anemii i cukrzycy. Wtedy niezbędna jest wizyta u lekarza.


Jedz i wzmacniaj pazurki


Skoro stan paznokci odzwierciedla to, co się dzieje w Twoim organizmie, niezwykle ważna jest odpowiednia dieta. Oto lista składników, które powinny lądować na Twoim talerzu: 

Reklama


Wapń - jego niedobór powoduje kruchość i łamliwość paznokci. Dostarcz go, jedząc sery żółte, natkę pietruszkii, sardynki.


 Magnez - zapobiega łamaniu się paznokci. Znajdziesz go w ziarnach zbóż, zielonych liściach roślin i czekoladzie. 


Żelazo - zapobiega rozdwajaniusię paznokci. Jedz suszoneśliwki, morele, rodzynki, szpinaki zielony groszek. 


Witaminy z grupy B - odpowiadająza zdrowe paznokcie, zapobiegają powstawaniu plam i bruzd. Obfitują w nie produkty pełnoziarniste, drożdże, kasze, warzywa strączkowe, nabiał i oliwa z oliwek.


 Krzem - odbudowuje uszkodzone  płytki paznokcia - jedz pietruszkę, i buraki. 



IK

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy