Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kosmetyki stare jak świat

​Coraz więcej osób ma uczulenie na różne składniki kosmetyków. Dermatolodzy mówią, że nawet preparaty z napisem: hyperalergiczne, dla cery wrażliwej czy skłonnej do podrażnień, potrafią wywołać uczulenia. Jedynym wyjściem bywa używanie aptecznych środków pielęgnacyjnych lub przygotowanie ich samemu.

Przepisy na pielęgnacyjne mleczka i toniki



Rumiankowe mleczko oczyszczające dla cery suchej i wrażliwej


Pół szklanki tłustego mleka i 2 łyżki świeżego lub suszonego rumianku (jeśli jesteśmy uczuleni na rumianek lub go nie lubimy, możemy użyć kwiatu czarnego bzu, fiołka wonnego lub kwiatu lipy) ogrzewamy w naczyniu z płaszczem wodnym (wcześniej trzeba naczynie wypłukać zimną wodą) przez 30 minut. Nie należy dopuścić do zagotowania mleka lub powstania kożucha. Napar zostawiamy na dwie godziny i odcedzamy. Przechowujemy w lodówce i zużywamy w ciągu tygodnia. Nakładamy wacikiem, nadmiar usuwamy.

Reklama

Mleczko oczyszczające z maślanki i fenkułu dla cery tłustej

Pół szklanki maślanki i 2 łyżki zmielonych nasion fenkułu delikatnie ogrzewamy w naczyniu z płaszczem wodnym przez 30 minut. Odstawiamy na dwie godziny, odcedzamy, przelewamy do butelki i chłodzimy. Zużywamy w ciągu tygodnia.

Płyn różany do cery suchej


3/4 szkłanki wody różanej, 2/3 szklanki wyciągu z oczaru i 6 kropli gliceryny wlewamy do butelki i wstrząsamy przed każdym użyciem. Wodę różaną można kupić lub zrobić: płatki róży (garść) zalać szklanką wrzącej wody destylowanej, przykryć, pozostawić na 30 minut, odcedzić.Przechowywać w lodówce nie dłużej niż trzy dni. Płyn różany znakomicie wpływa na suchą, wrażliwą i starzejącą się skórę.

Płyn ściągający z szałwii do cery tłustej


Składniki: 4 łyżki suszonej szałwii, 1/4 łyżeczki boraksu, 4 łyżki alkoholu, 3 łyżki wyciągu z oczaru, 10 kropli gliceryny. Szałwię musimy zmacerować w alkoholu i odcedzić. Rozpuścić boraks w wyciągu z oczaru. Zmieszać z alkoholem, dodać glicerynę i zlać do butelki. Szczelnie zamknąć. Przed użyciem wstrząsnąć.

Macerat uzyskamy przez zalanie w szklanym naczyniu rozdrobnionych świeżych ziół. Szczelnie zamykamy. Codziennie naczyniem trzeba potrząsać. Po dwóch tygodniach odcedzić i włożyć do roztworu świeże zioła i tak aż do momentu uzyskania roztworu o silnym zapachu zioła. Odcedzić, przelać do butelki i zamknąć. Czas przechowywania - długi.

Dowiedz się więcej na temat: mycie twarzy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje